BRUSSEL - De belangrijkste beursindices in Tokyo zijn vrijwel onveranderd gesloten. Beleggers waren vrij positief gestemd na berichten dat de Amerikaanse huizenmarkt uit een diep dal klimt. Het hoge niveau van een technische indicator beperkte evenwel de beurswinst.


De zogenaamde Toraku-index, die aangeeft hoeveel aandelen de voorbije 25 dagen stegen, geeft aan dat de markt oververhit geraakt en dat Nikkei-index op een keerpunt staat. Diezelfde indicator stond eind augustus op een vergelijkbaar peil en in de daaropvolgende maand daalde de Nikkei met meer dan 5 procent.

De Japanse industriele productie is in november tot een record gestegen, onder impuls van de export van auto's en consumentenelectronica. De groei was wel wat minder dan voorzien. De meest recente statistieken geven aan dat de Japanse economie opnieuw op de goede weg is na een zwak derde kwartaal.

De Nikkei225 sloot donderdag 0,01 procent hoger op 17.224,81 punten. De Topix steeg 0,12 procent tot 1.678,91 punten.

Nippon Steel steeg 5,3 procent tot het hoogste peil in 16 jaar dankzij indicaties dat de vraag naar staal het aanbod overtreft. Samsung Heavy Industries, de derde grootste scheepsbouwer ter wereld, gaat zijn aankopen van staalplaat vanuit China volgend jaar verdubbelen omdat het aanbod vanuit Japan en Zuid-Korea onvoldoende is. Bovendien maakte het Japanse ministerie van Economie bekend dat de binnenlandse vraag naar staal in de eerste drie maanden van 2007 met 4 procent zal toenemen. 'Staalproducenten zijn geliefd door de consolidatiegolf in de sector, maar ook door hun goede winstvooruitzichten, stijgende dividenden en door de stijgende vraag en stijgende staalprijzen', luidt het. De prijs voor staalplaten verdubbelde de voorbije drie jaar.