BRUSSEL - ThromboGenics en BioInvent International ontvangen een subsidie van 2 miljoen euro van de Europese Unie voor hun gezamelijke ontwikkeling van een nieuwe categorie geneesmiddelen voor de behandeling van tumoren, ontstekingen en oogziektes.


Deze nieuwe geneesmiddelen zullen gebaseerd zijn op antilichamen tegen Placenta Groeifactor (PlGF). ThromboGenics en BioInvent startten hun onderzoek in 2004. De financiele steun zal over de komende twee jaar bijdragen tot de verdere ontwikkeling van het op antilichamen gebaseerd kandidaat-geneesmiddel TB-403. TB-403 beoogt de behandeling van tumoren, ontstekingen en oogziektes. Het is aangetoond dat TB-403 PlGF geassocieerde angiogenese en tumorgroei in preklinische modellen goed inhibeert. De eerste fasen van het toxicologie programma voor dit kandidaat-geneesmiddel zijn reeds aangevangen.

De PlGF-groeifactor wordt vrijgegeven door tumoren en wordt specifiek aangemaakt bij kanker en chronische ontstekingen. Het bevordert de vorming van nieuwe bloedvaten in weefsel onder stress. PlGF blijkt geen effect te hebben op normale, fysiologische angiogenese, in tegenstelling tot andere behandelingen die reeds op de markt zijn. Omwille hiervan wordt verwacht dat PlGF minder nevenwerkingen zal vertonen dan bestaande anti-VEGF geneesmiddelen, maar toch het gewenste effect zal hebben bij verschillende aandoeningen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in