BRUSSEL- Euronext Brussel is hoger aan de dag begonnen en gaat daarmee tegen de Europese trend in. Dat is bijna integraal te danken aan de bankverzekeraar KBC, die in reactie op de verhoging van zijn financiele doelstellingen fors hoger gaat.


Op macro-economisch vlak is het vooral uitkijken naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank om 13.45 uur. Economen verwachten eenstemmig een verhoging van de basisrente van 3,25 tot 3,50 procent. ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet zei na de vorige vergadering van de raad van bestuur dat 'sterke waakzaamheid' nodig is. Economen kijken vooral uit naar de nieuwe economische vooruitzichten van de ECB. Ze hopen ook aanwijzingen te krijgen over het rentebeleid van volgend jaar. Ook de Britse nationale bank geeft een rentebesluit (13 uur).

Na een half uur handel staat de Bel20 0,6 procent hoger op 4.201,85 punten. De index telt 7 stijgers en 11 dalers, Mobistar noteert onveranderd.

KBC is de absolute topper met een winst van 4,5 procent tot 91,50 euro. De bankverzekeraar geeft vandaag in Praag meer uitleg bij zijn strategie, maar liet voorbeurs al weten dat hij zijn financiele doelstellingen voor 2007-2009 verhoogt. De groep lanceert tegelijk een nieuw aandeleninkoopprogramma ter waarde van 3 miljard euro. De andere financiele aandelen blijven hangen. Dexia stijgt licht met 0,2 procent, terwijl Fortis voorlopig vlak noteert (-0,03 procent).

De koperverwerker Cumerio heeft zijn indekking tegen de koperprijs voor volgend jaar met nog eens 20 procent verhoogd, inspelend op de hoge metaalprijzen. Voor de edelmetalen zilver en goud heeft Cumerio zich voor nog eens 30 procent bijkomend ingedekt. Cumerio wint 0,2 procent tot 17,19 euro.

Luc Geuten, de hoofdaandeelhouder van Mitiska, is benaderd met een voorstel voor een Europees project. De directe aanleiding is het verkoopproces bij Brantano, aldus De Standaard. Geuten zegt een voorstel te bekijken, dat evenwel nog niet concreet genoeg zou zijn. Dat voorstel moet de toekomst van Mitiska veiligstellen en zelfs tillen tot op een Europees niveau. Het voorstel is volgens De Standaard een afgeleide van de Brantano-saga. Petercam is bezig met een zoektocht naar een partner voor Brantano omdat Fortis Private Equity aangaf te willen uitstappen. Met een aantal partijen werden de afgelopen weken gesprekken gevoerd. Mitiska zakt vanochtend 0,7 procent tot 7,40 euro.

De scheepvaartgroep CMB boekte een meerwaarde van 37,7 miljoen dollar op de verkoop van het capesize schip SWS 1051 (175.000 ton) aan Quintana Management uit de Marshall Eilanden. Het aandeel CMB zakt met 0,9 procent weg tot 29,52 euro.