BRUSSEL - Op Wall Street zijn de toonaangevende indices maandag lager van start gegaan. Rumoer rond een onderzoek naar chipmaker Intel, problemen in het bestuur van Hewlett-Packard en vertraagde cijfers van computermaker Dell doen het sentiment geen goed.
De markt maakt zich verder op voor een belangrijke herdenkingsdag, omdat exact vijf jaar geleden door terroristische acties het WTC en een gedeelte van het Pentagon werden verwoest. Daarbij vielen circa 3.000 doden. Terroristen hebben met meer aanslagen gedreigd.

Inmiddels zakt de oliekoers in New York al voor de zesde dag op rij, de langste verliesreeks in drie jaar. De OPEC vergadert de komende dagen en zal naar verwachting de huidige productieniveaus handhaven. Ook zijn er geruchten dat Iran onder Westerse druk wil stoppen met uraniumverrijking.

Voor de euro wordt momenteel USD 1,2680 betaald, een stijging van 0,1%. De olieprijs staat weer lager, voor een vat light crude wordt voorbeurs USD 65,29 betaald, 1,45% minder dan vorige week.

Verder heeft Boston Federal Reserve President Cathy Minehan gezegd dat de groei van de Amerikaanse economie wellicht aan het vertragen is, wat zal zorgen voor een afvlakking van de kerninflatie. Ze gaf wel aan dat de huizenmarkt een factor van zorg is, al zou de terugval 'gematigd' moeten zijn.

Rond 16.20 uur noteert de Dow Jones 0,2% lager op 11.369,78, daalt de S&P 0,4% tot 1.293,64 en verliest de Nasdaq 0,6% tot 2.153,40. De tienjarige Amerikaanse T-bond daalt 5/32 tot 95-9/32.

Van de dertig fondsen in de Dow noteren er vijftien hoger en staan de overige vijftien fondsen op verlies. Procter & Gamble is de grootste stijger (+0,7%), Alcoa de grootste verliezer (-3,2%).

De Europese Commissie heeft een groot onderzoek overgenomen van de Duitse autoriteiten naar Intel (-1,0%). De Commissie wil weten of de chipfabrikant een elektronicaconcern heeft overgehaald om computers met chips van concurrent AMD te weren uit de schappen van haar elektronicawinkels.

Dell, 3,6% lager, loopt vertraging op bij het indienen van zijn cijfers over het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. De vertraging onstond doordat er vragen waren gerezen naar aanleiding van een informeel onderzoek van de SEC met betrekking tot boekhoudkundige en financiele rapportages. Dell heeft het aandeleninkoopprogramma stilgelegd.

Er is ook na het weekend nog geen duidelijkheid gekomen in de bestuurscrisis bij HP (-0,5%). Het bestuur van de IT-dienstverlener/computermaker heeft een vergadering uitgesteld om te beslissen over het lot van topvrouw Patricia Dunn, die haar fiat zou hebben gegeven voor het bespioneren van directieleden. Inmiddels heeft het ministerie van Justitie wel een vooronderzoek ingesteld.

Ford Motor (-0,6%) wil volgens verschillende media een geplande reorganisatie in Noord-Amerika sneller gaan uitvoeren. De automaker zou nu plannen hebben om al in 2008 zo'n 30.000 banen te hebben geschrapt, en niet meer in 2012. Ford zou het nieuwe schema deze week gaan presenteren.