KBC verhoogt rente woonkrediet
Foto: an nelissen
BRUSSEL - KBC verhoogt vanaf 13 september de rente op woonkredieten. Dat meldt de bank in een persbericht.
,,De afgelopen twee jaren onstond een zeer competitieve en voordelige marktomgeving voor de kandidaat kopers en (ver)bouwers, die bovendien door de Batibouwcampagnes nog werd aangescherpt. Ondanks een paar tussentijdse renteaanpassingen, verloren de scherpe tarieven door de hevige concurrentiestrijd voor een deel de voeling met de realiteit van de rentemarkten. Daarom heeft KBC beslist de rente op woningkredieten vanaf 13 september aan te passen.''

Vanaf 13 september bedragen de nieuwe KBC-basistarieven:
 Formule  Oude rentevoet  Nieuwe rentevoet
 Jaarlijks (+3/-3)  4,65%  5,15%
 5/5/5 (+5/-5)  4,85%  5,15%
 10/5/5 (+2/-?)  5,05%  5,35%
 Vaste rentevoet >15 en 20 jr.  5,20%  5,45%
 Vaste rentevoet >25 en 30 jr.  5,35%  5,55%
De andere banken volgen het voorbeeld van KBC (nog) niet. Bij marktleider Fortis luidt het dat ,,elke dag naar de evolutie van de marktrente'' wordt gekeken. Maar ,,er is nog geen beslissing genomen''. Bij Dexia is de woordvoerder niet op de hoogte van een (nakende) aanpassing van de rentetarieven.

ING België maakt geen officiële tarieven bekend, maar past de tarieven wekelijks aan aan de marktrente. De bank werkt met het zogenaamde Combitarief, waarbij de klant geniet van voordelige tarieven als hij/zij bij dezelfde bank intekent op een schuldsaldoverzekering, een woning- en gezinsverzekering en een 100 procent hypothecaire inschrijving.

Begin juli verhoogden de banken al eens de officiële rentetarieven op woonkredieten. De financiële instellingen volgen zo de opnieuw aantrekkende marktrente.