Tokyo sluit met zware verliezen
Foto: bloomberg news
BRUSSEL - In Tokyo zijn de toonaangevende indices maandag flink lager geeindigd. De zware terugval van het aantal machinebestellingen - de grootste daling in 20 jaar- wakkert de vrees voor een economische groeivertraging aan. Ook de daling van de metaalprijzen woog op de indices.


De Nikkei-index sloot 1,8 procent lager op 15.794,38 punten en kende daarmee het grootste verlies in ruim een maand. De graadmeter telde 3 stijgende aandelen, 217 dalers en 5 ongewijzigde aandelen. De bredere Topix dook 1,45 procent lager tot 1.596,50 punten.

Vooral de aandelen uit de grondstoffensector moesten het ontgelden. De olieprijs daalt, nu blijkt dat de gesprekken over het nucleaire dispuut met Iran de goede kant uitgaan. De vrees voor economische groeivertraging stuurt de koperprijzen verder omlaag. Bovendien waarschuwde Stephen Roach, hoofdeconoom van het beurshuis Morgan Stanley, er in een rapport voor dat de hausse op de grondstoffenmarkt op haar laatste benen loopt.

Twijfels over het economische klimaat en de zwakkere grondstoffenmarkt maakten van Toho Zinc de grootste verliezer binnen de Nikkei. Het non-ferrobedrijf daalde met 4,41 procent tot JPY 996.

JGC Group, dat wereldwijd industriele installaties beheert voor onder meer de oliesector, maakte een duik van 4,40 procent tot JPY 1.979. De verdere terugval van de olieprijs woog ook op Inpex Holdings, Japans grootste olie-explorateur. Inpex sloot de dag af met een verlies van 3,36 procent op JPY 950.000.

De exportaandelen stonden eveneens onder druk. Beleggers vrezen dat ook in de Verenigde Staten, Japanse grootste afzetmarkt, de economische groei aan het afkoelen is. Autobouwer Toyota leed een verlies van 3,58 procent op JPY 2.960.