ANTWERPEN - De producent van smart cards, Keyware Technologies, heeft in de eerste jaarhelft van 2006 een nettoverlies geleden van 6,9 miljoen euro, tegen een verlies van 575.000 euro een jaar eerder. De omzet kwam 13 procent lager uit op 4 miljoen euro.
Dat meldt het bedrijf nabeurs in een persbericht.

Het slechtere nettoresultaat is in hoofdzaak te wijten aan de veiligheidsdivisie, die eerder dit jaar verkocht werd aan Risco Group. Sinds 31 mei 2006 zijn deze activiteiten gedeconsolideerd, maar het effect van de 5 eerste maanden en van de verkoop zit wel in de rekeningen van Keyware: de (eenmalige) negatieve impact van de verkoop op de financiele resultaten bedraagt EUR 5,4 miljoen, waarvan EUR 4,4 miljoen niet-cash.

In de afdeling van betaaltoepassingen steeg de omzet in de eerste zes maanden met 7% tot EUR 2,7 miljoen. Voor de tweede jaarhelft verwacht Keyware een tweecijferige groei voor deze afdeling. Enerzijds kon het bedrijf naar eigen zeggen deze maand pas starten met de levering van betaaltoestellen die EMV-compatibel zijn (Europay, MasterCard, Visa). Anderzijds drukten leveringsproblemen van Thales op de omzet. Tegen eind september 2006 verwacht het bedrijf de leveringsproblemen op te lossen.

De brutomarge in de afdeling betaaltoepassingen daalde van 44,45% eind juni vorig jaar tot 41,82%. Voor de tweede helft verwacht Keyware opnieuw een hogere marge. In de (afgestoten) veiligheidsafdeling daalde de brutomarge van 68,5% tot 64,52%.

Keyware zegt op schema te zitten om in 2006 de geplande 4.500 nieuwe verhuurcontracten voor betaalterminals af te sluiten en de terminals de installeren.