Duvel Moortgat koopt Brasserie d'Achouffe
Foto: rr
BRUSSEL - De Belgische biergroep Duvel Moortgat verwerft 100% van de aandelen van de Waalse streekbierbrouwerij Brasserie d'Achouffe. De overnameprijs wordt niet bekendgemaakt, zegt Michel Moortgat, de gedelegeerd bestuurder van Duvel Moortgat.


Duvel Moortgat koopt de aandelen van de twee oprichters, Pierre Gobron en Chris Bauweraerts. Duvel neemt naast de brouwerij in Achouffe nabij Houffalize ook de 21 personeelsleden van Brasserie d'Achouffe over. Volgens Moortgat heeft de overname geen impact op de werkgelegenheid.

Brasserie d'Achouffe werd in 1982 opgericht door de Willebroekenaar Bauweraerts en zijn Waalse schoonbroer Gobron, en startte zes jaar later met de export naar Canada.

'Het is een succesvolle kleine brouwerij die mooie groeicijfers kan voorleggen en perfect past binnen ons gamma', zegt Moortgat. Brasserie d'Achouffe realiseerde vorig jaar een nettowinst van EUR 800.000 op een omzet van EUR 4,2 miljoen.

Het productievolume van d'Achouffe bedraagt 22.000 hectoliter, vergeleken met 360.000 hectoliter voor Duvel Moortgat. Ongeveer 60% van de productie van Brasserie d'Achouffe, dat vooral gekend is van het blond bier 'La Chouffe' en het donkere 'Mc Chouffe' in flessen van 75 centiliter, wordt geexporteerd. De voornaamste afzetmarkten zijn Nederland en de Verenigde Staten.

'Dat zijn ook markten waar wij al actief zijn, dus we gaan hier zoveel mogelijk synergie proberen uit te halen', zegt Moortgat, die zegt niet uit te sluiten dat er in de toekomst nog andere overnames worden gerealiseerd.