BRUSSEL - Crucell heeft een vijfjarige niet-exclusieve STAR-licentieovereenkomst voor onderzoek gesloten met UCB, voor de productie van monoklonale antistoffen. Dat heeft het Leidse biotechbedrijf donderdag bekendgemaakt.
Naast een eenmalige betaling ontvangt Crucell jaarlijkse- en milestonebetalingen van de biofarmaceutische onderneming uit Brussel. Concrete financiele details worden niet naar buiten gebracht. UCB is het eerste Europese bedrijf met een STAR-licentie.

De STAR-technologie van Crucell kan worden gebruikt bij het vervaardigen van recombinante antistoffen en eiwitten op zoogdiercellijnen, zoals de PER.C6 menselijke celtechnologie van Crucell en de veelgebruikte Chinese hamster ovarium (CHO) cellijn.

De technologie omvat genetische elementen die een stabiele en efficiente genexpressie mogelijk maken. Daardoor heeft het volgens Crucell potentieel om productieniveaus te verhogen en de productiekosten te verlagen.

'Het vermogen van de STAR-technologie om productieopbrengsten te verhogen en de brede toepasbaarheid ervan, maken het goed denkbaar dat in de toekomst het aantal licenties zich zal ontwikkelen volgens het groeipatroon zoals onze PER.C6-technologie dat heeft laten zien', zo heeft bestuursvoorzitter Ronald Brus van Crucell eerder aangegeven.

Crucell kreeg de STAR-technologie in 2004 in handen, toen het ChromaGenics overnam. Bestuursvoorzitter Brus liet al eerder weten dat de prijzen voor de STAR-technologie 'een factor 10' hoger liggen dan de prijzen die gevraagd worden voor Crucells PER.C6-technologie.