Sipef verrast met hogere nettowinst
Sipef verbouwt in Brazilië zwarte peper. Die wordt geoogst tussen augustus en oktober. Foto: rr
BRUSSEL - De plantageholding Sipef heeft in de eerste jaarhelft van 2006 een nettowinst geboekt van 8,26 miljoen euro, tegenover 7,31 miljoen een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat steeg van 10,72 miljoen tot EUR 13,6 miljoen. De winstverbetering is in hoofdzaak te danken aan de combinatie van een hogere productie voor palmolie en rubber, en goede prijzen. Voor heel 2006 rekent Sipef op een stijging van de nettowinst.
Per aandeel bedraagt de nettowinst in het eerste halfjaar EUR 9,46 tegenover EUR 8,45 een jaar eerder. Het nettowinstcijfer van EUR 8,26 miljoen is fors hoger dan analiste Pascal Weber van KBC Securities had verwacht. Zij rekende immers op een daling tot EUR 5,23 miljoen.

De omzet steeg van EUR 51,72 miljoen tot EUR 61,24 miljoen. De productie van palmolie en rubber steeg in vergelijking met 2005 en beantwoordde aan de verwachtingen van het bedrijf. De slechte weersomstandigheden in Java deden de theeproductie in Cubini dalen. De omzet is hoger dan analiste Weber had verwacht (EUR 53,39 miljoen). Ook de bedrijfswinst (ebit) is sterker dan haar raming (EUR 8,73 mln).

Biobrandstoffen

De palmolieprijs bleef in het eerste halfjaar op een goed niveau, met prijzen van USD 425-465 CIF per ton. Dit was vooral te danken aan de verwachte groei in de vraag naar biobrandstoffen. Voor rubber meldt Sipef dat de prijzen in de eerste zes maanden gestaag zijn verbeterd, zodat ze eind juni 50% hoger lagen dan begin dit jaar. De stijging heeft te maken met ongunstige weersomstandigheden in de meeste productielanden, maar ook met speculatieve aankopen op de termijnmarkt. De theeprijzen gingen hoger door de droogte in Kenia, zodat de thee die Sipef teelt, tegen 'aantrekkelijke prijzen' kon worden verkocht.

Voor 2006 verwacht Sipef een eigen jaarproductie die hoger ligt dan deze van 2005. Sipef denkt dat het nettoresultaat, aandeel van de groep, over 2006 zal verbeteren tegenover vorig jaar 'op voorwaarde dat er zich geen uitzonderlijke gebeurtenissen zoals ongunstige weersomstandigheden en negatieve wisselkoersschommelingen voordoen'.