BRUSSEL - Op Euronext Brussel is de Bel20 nagenoeg onveranderd gesloten. Dexia maakte om 14 uur beter dan verwachte resultaten bekend, maar de winst van Dexia werd binnen de Bel20 meer dan gecompenseerd door de koersdalingen van KBC en Fortis.
Verder waren er ook negatieve reacties te noteren op bedrijfsresultaten van Spector, Arinso, Quick en Zenitel. Net als de overige Europese beurzen heeft Brussel ook last van winstnemingen. De indices hebben hun hoogste peil sinds mei bereikt en de vrees voor een groeivertraging schrikt beleggers wat af.

De Bel20 sloot 0,02% hoger op 3.929,13 punten bij 6 dalers, 12 stijgers en Cofinimmo dat onveranderd sloot.

Dexia noteerde op een bepaald moment meer dan 2,5% hoger maar beperkte de koerswinst uiteindelijk tot 1% op EUR 19,90. De financieledienstengroep boekte in het tweede kwartaal een nettowinst van EUR 584 miljoen, hetzij 15,2% meer dan in het tweede kwartaal van 2005. Zonder eenmalige elementen kwam de winst uit op EUR 541 miljoen, wat beter is dan de EUR 499,25 miljoen die analisten gemiddeld verwacht hadden. '2006 wordt opnieuw een goed jaar voor Dexia', benadrukt de groep in het persbericht. Op 26 september maakt Dexia nieuwe financiele doelstellingen op middellange termijn bekend. Dexia legde het voorbije kwartaal een voorziening aan van EUR 42 miljoen voor Dexia Bank Nederland. Dit is nog altijd een gevolg van de aandelenleasezaak in Nederland.

Fortis leverde 0,8% in op EUR 30,46 en KBC 0,6% op EUR 83,90.

Grootste stijger is Omega Pharma, dat na de uitschuiver van gisteren 3,2% herstelt naar EUR 45,21. ING WB verhoogde dinsdagmorgen zijn advies voor het aandeel. Bovendien is voorafgaand aan de halfjaarcijfers, die de specialist in gezondheidsproducten donderdag publiceert, de handel in het aandeel traditioneel erg volatiel.

De biofarmaciegroep UCB klom 1,6% naar EUR 46,8. Dat is de hoogste koers sinds april 2002. UCB zit in de lift na de publicatie van degelijke halfjaarcijfers, eind juli, en in de aanloop naar R&D-dagen die de groep eind september in Londen en New York houdt.

Colruyt noteerde 2,8% hoger op EUR 137,40, meteen een recordhoogte. UBS verhoogde vrijdag nog het advies voor het aandeel. De markt schat de bedrijfsvoering van de groep hoog in.

InBev publiceert donderdag kwartaalcijfers en steeg in afwachting 1% tot EUR 40,89.

Suez publiceert eveneens donderdagochtend eveneens cijfers, maar alle ogen zijn hier gericht op het politieke debat over de voorgenomen fusie met Gaz de France. Er werden al 137.449 amendementen ingediend op het wetsontwerp dat het belang van de Franse overheid in Gaz de France wil verminderen. Suez noteerde 0,65% lager op EUR 33,68.

Buiten de Bel20 kelderde Spector 7,2% tot EUR 1,16. De foto- en elektronicagroep dook over het eerste halfjaar EUR 6,8 miljoen in het rood. Het nettoverlies was door het uitblijven van herstructureringslasten kleiner dan een jaar eerder, maar het bedrijfsresultaat en de bedrijfskasstroom verslechterden in vergelijking met de eerste helft van 2005. KBC Securities verlaagde in reactie op de cijfers het koersdoel.

Ook de cijfers van Arinso konden beleggers niet overtuigen. De specialist in dienstverlening rond loonadministratie zakte 2,7% naar EUR 18. De nettowinst klom over het eerste halfjaar 4% naar EUR 5,9 miljoen, de omzet groeide 15% tot EUR 97,8 miljoen. De kwartaalwinst zakte evenwel 3%. De bedrijfswinst dikte in het tweede kwartaal een vijfde aan, tot EUR 4 miljoen. Analisten rekenden evenwel gemiddeld op een bedrijfswinst van EUR 4,4 miljoen. De bedrijfsmarge bleef met 8% ook onder de door Tijd-Nieuwslijn gepolste analisten verwachte 8,5 à 9,3%.

Quick steeg 0,2% naar EUR 28,85. De hamburgerketen verhoogde nochtans zijn jaarprognose. Voor 2006 rekent Quick nu op een 9 à 10% hoger bedrijfsresultaat, in plaats van een toename met 8,5%. De halfjaarwinst steeg met 7% naar EUR 14,5 miljoen, maar blijft toch onder de analistenverwachtingen. Die rekenden gemiddeld op EUR 15,4 miljoen, mede door de sterke verkoopscijfers die rivaal McDonald's eerder al voor Frankrijk bekendmaakte. Quick haalt vier vijfde van de omzet in Frankrijk.

Ook Zenitel vertaalde de resultaten niet in koerswinst en ging 4,7% lager naar EUR 3,05. De radiocommunicatiegroep dook over het eerste halfjaar EUR 2,6 miljoen in het rood. De recurrente bedrijfskasstroom is bijna op break-even gebracht.

Het lijstje stijgers wordt stilaan traditiegetrouw aangevoerd door Real Software. De informaticadienstengroep schoot dit keer 48,6% hoger naar EUR 1,07. De groep profiteerde van de aangekondigde schuldherschikking door hoofdaandeelhouder Gores. De koersklim in reactie op dit nieuws zette volgens specialisten beleggers er toe aan hun baisseposities op het aandeel af te sluiten, door de onderliggende aandelen te kopen. De daaropvolgende koersexplosie zet ook andere beleggers er toe aan op de kar te springen.

LSG profiteerde onverminderd van de sterke halfjaarcijfers en de forse kapitaalvermindering. De wasmachinefabrikant trok 3,6% hoger naar EUR 11,40.