BRUSSEL - De Europese aandelenmarkten zijn de dag met verlies gsloten omdat de bezorgdheid over de toekomstige bedrijfswinsten is toegenomen na een reeks adviesverlagingen van beurshuizen en nadat een aantal bedrijven teleurstellende kwartaalcijfers had vrijgegeven. Beleggers gingen ook over tot winstnemingen na de beursherstel van de voorbije weken.
De DJ Stoxx50 sloot 0,3% lager op 3.537,25 punten. De index telde 12 stijgers en 37 dalers. 1 aandeel noteerde onveranderd. De DJ EuroStoxx50 verloor 0,5% tot 3.817,76 punten. De Euronext100 daalde met 0,5% tot 888,59punten. In Londen viel de FTSE met 0,1% terug, de Parijse CAC40 verloor 0,6%. In Frankfurt zakte de DAX 0,4% en in Amsterdam stond de AEX 0,4% lager.

De olieprijzen herstelde licht van de zware dip van gisteren. In Londen steeg de prijs voor een vat ruwe Brent-Noordzeeolie met 0,5 % tot USD 68,05.

De Britse olie- en gasgroep Cairn Energy won 0,43 % tot 2.125 pence. Het bedrijf dook in het eerste halfjaar nochtans voor USD 5,79 miljoen in het rood. Een jaar eerder boekte Cairn nog een winst van USD 55,4 miljoen.

De handel in de Franse dienstenverlener voor de olie-industrie Compagnie Generale de Geophysique, werd opgeschort nadat het bedrijf een fusie met zijn Amerikaans concurrent Veritas aangkondigde. Het bedrijf biedt USD 3,1 miljard op Veritas. Analisten reageren positief op het bericht en vermoeden dat de fusie de marktpositie van Compagnie Generale de Geophysique zal versterken. Gisteren sloot het aandeel 3,8% hoger af op EUR 133,3.

In Amsterdam verloor Royal Dutch Shell 0,2% tot EUR 27,04. De Russische Federale Dienst voor Natuurlijke Grondstoffen klaagt de Nederlandse oliereus aan omdat het niet aan de mileuregels voldeed voor zijn Sachalin 2-project. Het project, dat voorziet in de bouw van productie- en opslagruimtes voor vloeibaar gas op het eiland Sachalin in de Stille Oceaan, kost USD 20 miljoen. Shell acht het project noodzakelijk om zijn activiteiten uit te breiden in China, Japan en Zuid-Korea. Volgens critici probeert de Russische overheid er met deze maatregel voor zorgen dat het gasconcern Gazprom aan gunstige voorwaarden in het Sachalin-project zou stappen.

Het Britse energiebedrijf Centrica, dat ook participeert in de Belgische stroomproducent SPE, profiteerde van geruchten over een mogelijk overnamebod van Gazprom. Op een bepaald moment noteerde het aandeel 3,2 procent hoger, maar moest een deel van die winst prijsgeven nadat Gazprom ontkende aan een overname te werken. Centrica sloot uiteindelijk 1,9 procent hoger op 308,25 pence.

De Franse energiegroep EDF dook 1,9 % lager tot EUR 42,6 nadat de zakenbank Credit Suisse First Boston zijn advies voor het aandeel verlaagde. Credit Suisse vreest dat de huidige politieke discussies in Frankrijk over de fusie tussen Suez en Gaz de France ook hun weerslag zullen hebben op de prestaties van EDF. Bovendien verklaarde Francois Hollande, de voorzitter van de Franse socialisten, in een interview met La Tribune dat EDF volledig onder staatscontrole komt als links de parlementsverkiezingen wint in 2007.

Ook de cosmeticagroep L'Oreal had te lijden onder een adviesverlaging. Het aandeel verloor 0,7% tot EUR 79,2 nadat beurshuis Morgan Stanley zijn advies neerwaarts herzag omdat het beurshuis "beperkt groeipotentieel" ziet voor de winsten van het bedrijf.

De aandelen uit de telecomsector moesten eveneens terrein prijsgeven. Het Spaanse Telefonica verloor 1,3% op EUR 13,23 nadat Deutsche Bank zijn koersdoel voor het aandeel had verlaagd. Telecom Italia daalde dan weer met 1,4% tot EUR 2,216. Het bedrijf ontkende gesprekken te voeren over een aandelenruil met Rupert Murdoch's News Corp. Er wordt wel gepraat over de uitzendrechten van bepaalde News Corp-producties.

De Franse supermarktketen Carrefour verloor 1,6% op EUR 47,95. Carrefour maakt donderdag zijn resultaten voor het eerste halfjaar bekend. Beleggers vrezen dat de cijfers weinig zullen veranderd zijn ten opzichte van vorig jaar als gevolg van de prijsverlagingen die de keten heeft doorgevoerd.