BRUSSEL - Op Euronext Brussel noteert de Bel20 in de namiddaghandel nipt hoger. De winst is nagenoeg helemaal te danken aan Dexia, dat om 14 uur beter dan verwachte tweedekwartaalresultaten bekendmaakte.
Tot dan stond de Bel20 in het rood, door negatieve reacties op bedrijfsresultaten van Spector, Arinso, Quick en Zenitel. Maar net als de overige Europese beurzen heeft Brussel ook last van winstnemingen. De indices hebben hun hoogste peil sinds mei bereikt en de vrees voor een groeivertraging schrikt beleggers wat af.

Rond 14.20 uur noteert de Bel20 0,1% hoger op 3.930,97 punten. De index telt 8 stijgers, 9 dalers en 2 onveranderde aandelen.

Grootste stijger is Omega Pharma, dat na de uitschuiver van gisteren 3,2% herstelt naar EUR 45,22. ING WB verhoogde vanmorgen zijn advies voor het aandeel. Bovendien is voorafgaand aan de halfjaarcijfers, die de specialist in gezondheidsproducten donderdag publiceert, de handel in het aandeel traditioneel erg volatiel.

Voor het grootste indexeffect tekent Dexia, dat 2,6% hoger gaat tot EUR 20,21. De financieledienstengroep boekte in het tweede kwartaal een nettowinst van EUR 584 miljoen, hetzij 15,2% meer dan in het tweede kwartaal van 2005. Zonder eenmalige elementen kwam de winst uit op EUR 541 miljoen, wat beter is dan de EUR 499,25 miljoen die analisten gemiddeld verwacht hadden. '2006 wordt opnieuw een goed jaar voor Dexia', benadrukt de groep in het persbericht. Op 26 september maakt Dexia nieuwe financiele doelstellingen op middellange termijn bekend.

De andere financials staan in het rood. Fortis zakt 0,85% tot EUR 30,45 en KBC verliest 0,65% tot EUR 83,85.

De biofarmaciegroep UCB klimt 1,5% naar EUR 46,81. Dat is de hoogste koers sinds april 2002. UCB zit in de lift na de publicatie van degelijke halfjaarcijfers, eind juli, en in de aanloop naar R&D-dagen die de groep eind september in Londen en New York houdt.

Het meeste nieuws viel gisteravond en vanmorgen vooral buiten de Bel20 te rapen. Spector tuimelt 10,4% naar EUR 1,12. De foto- en elektronicagroep dook over het eerste halfjaar EUR 6,8 miljoen in het rood. Het nettoverlies was door het uitblijven van herstructureringslasten kleiner dan een jaar eerder, maar het bedrijfsresultaat en de bedrijfskasstroom verslechterden in vergelijking met de eerste helft van 2005. KBC Securities verlaagde in reactie op de cijfers het koersdoel.

Ook de cijfers van Arinso konden beleggers niet overtuigen. De specialist in dienstverlening rond loonadministratie zakt 3,8% naar EUR 17,80. De nettowinst klom over het eerste halfjaar 4% naar EUR 5,9 miljoen, de omzet groeide 15% tot EUR 97,8 miljoen. De kwartaalwinst zakte evenwel 3%. De bedrijfswinst dikte in het tweede kwartaal een vijfde aan, tot EUR 4 miljoen. Analisten rekenden evenwel gemiddeld op een bedrijfswinst van EUR 4,4 miljoen. De bedrijfsmarge bleef met 8% ook onder de door Tijd-Nieuwslijn gepolste analisten verwachte 8,5 à 9,3%.

Quick daalt 1,7% naar EUR 28,31. De hamburgerketen verhoogde nochtans zijn jaarprognose. Voor 2006 rekent Quick nu op een 9 à 10% hoger bedrijfsresultaat, in plaats van een toename met 8,5%. De halfjaarwinst steeg met 7% naar EUR 14,5 miljoen, maar blijft toch onder de analistenverwachtingen. Die rekenden gemiddeld op EUR 15,4 miljoen, mede door de sterke verkoopscijfers die rivaal McDonald's eerder al voor Frankrijk bekendmaakte. Quick haalt vier vijfde van de omzet in Frankrijk.

Ook Zenitel vertaalt de resultaten niet in koerswinst en gaat 1,6% lager naar EUR 3,15. De radiocommunicatiegroep dook over het eerste halfjaar EUR 2,6 miljoen in het rood. De recurrente bedrijfskasstroom is bijna op break-even gebracht.

Het lijstje stijgers wordt stilaan traditiegetrouw aangevoerd door Real Software. De informaticadienstengroep schiet opnieuw 34,7% hoger naar EUR 0,97. De groep profiteerde van de aangekondigde schuldherschikking door hoofdaandeelhouder Gores. De koersklim in reactie op dit nieuws zette volgens specialisten beleggers er toe aan hun baisseposities op het aandeel af te sluiten, door de onderliggende aandelen te kopen. De daaropvolgende koersexplosie zet ook andere beleggers er toe aan op de kar te springen.

Ook LSG profiteert onverminderd van de sterke halfjaarcijfers en de forse kapitaalvermindering. De wasmachinefabrikant trekt 3,8% hoger naar EUR 11,42.