BRUSSEL - De Europese aandelenmarkten zijn de dag met verlies gestart omdat de bezorgdheid over de toekomstige bedrijfswinsten is toegenomen nadat een aantal bedrijven teleurstellende kwartaalcijfers had vrijgegeven. Beleggers gaan ook over tot winstnemingen na de beursherstel van de voorbije weken.
Rond 11.50 uur noteert de DJ Stoxx50 0,5% lager op 3.531,82 punten. De index telt 3 stijgers en 44 dalers. 3 aandelen noteren onveranderd. De DJ EuroStoxx50 verliest 0,6 % tot 3.813,92 punten. De Euronext100 daalt met 0,8% tot 885,70 punten. In Londen valt de FTSE met 0,3% terug, de Parijse CAC40 verliest 0,9%. In Frankfurt zakt de DAX 0,5% en in Amsterdam staat de AEX 0,8 % lager.

De olieprijzen herstelt licht van de zware dip van gisteren. In Londen staat de prijs voor een vat ruwe Brent-Noordzeeolie 0,3% hoger op USD 67,90.

De Britse olie- en gasgroep Cairn Energy behoort met een verlies van 1,2% tot 2.090 pence tot de grootste verliezers. Het bedrijf leed in het eerste halfjaar een verlies van USD 5,79 miljoen. Een jaar eerder boekte Cairn nog een winst van USD 55,4 miljoen.

De handel in de Franse dienstenverlener voor de olie-industrie Compagnie Generale de Geophysique, werd opgeschort nadat het bedrijf een fusie met zijn Amerikaans concurrent Veritas aangkondigde. Het bedrijf biedt USD 3,1 miljard op Veritas. Analisten reageren positief op het bericht en vermoeden dat de fusie de marktpositie van Compagnie Generale de Geophysique zal versterken. Gisteren sloot het aandeel 3,8% hoger af op EUR 133,3.

De Franse energiegroep EDF duikt 1,9% lager tot EUR 42,6 nadat de zakenbank Credit Suisse First Boston zijn advies voor het aandeel verlaagde. Credit Suisse vreest dat de huidige politieke discussies in Frankrijk over de fusie tussen Suez en Gaz de France ook hun weerslag zullen hebben op de prestaties van EDF. Bovendien verklaarde Francois Hollande, de voorzitter van de Franse socialisten, in een interview met La Tribune dat EDF volledig onder staatscontrole komt als links de parlementsverkiezingen wint in 2007.

Ook de cosmeticagroep L'Oreal heeft te lijden onder een adviesverlaging. Het aandeel verliest 2,13% tot EUR 78,05 nadat Morgan Stanley zijn advies neerwaarts herzag omdat het beurshuis "beperkt groeipotentieel" ziet voor de winsten van het bedrijf.