BRUSSEL - Op Euronext Brussel startte de Bel20 licht lager. Ook elders in Europa openen de beurzen vrij stabiel, bij gebrek aan veel richtinggevend nieuws. Als gevolg van het schaarse macro-economisch nieuws, kunnen Belgische beleggers volop focussen op de nieuwe lading bedrijfsresultaten.
Na Spector maandag nabeurs, kwamen vanmorgen voorbeurs Arinso, Quick en Zenitel met cijfers. De vier bedrijven zien stuk voor stuk hun beurskoersen zakken in reactie op de resultaten. Dexia volgt om 14 uur.

Rond 10u30 noteert de Bel20 0,1% lager op 3.925,65 punten. De index telt 11 stijgers en 8 dalers.

Binnen de Bel20 zijn er weinig koersschommelingen. Grootste stijger is Omega Pharma, dat na de uitschuiver van gisteren 2% herstelt naar EUR 44,70. Voorafgaand aan de halfjaarcijfers, die de specialist in gezondheidsproducten donderdag publiceert, is de handel in het aandeel traditioneel erg volatiel.

De biofarmaciegroep UCB klimt 1,1% naar EUR 46,66. Dat is de hoogste koers sinds april 2002. UCB zit in de lift na de publicatie van degelijke halfjaarcijfers, eind juli, en in de aanloop naar R&D-dagen die de groep eind september in Londen en New York houdt.

De financiële sector houdt de Bel20 in het rood. Dexia verliest voorafgaand aan de halfjaarcijfers 0,6% tot EUR 19,58, Fortis gaat 0,9% lager naar EUR 30,42 en bij KBC gaat er 0,1% af tot EUR 84,30.

In afwachting op de cijfers van Dexia viel er vooral buiten de Bel20 flink wat bedrijfsnieuws te rapen. Spector tuimelt 8% naar EUR 1,15. De foto- en elektronicagroep dook over het eerste halfjaar EUR 6,8 miljoen in het rood. Het nettoverlies was door het uitblijven van herstructureringslasten kleiner dan een jaar eerder, maar het bedrijfsresultaat en de bedrijfskasstroom verslechterden in vergelijking met de eerste helft van 2005. KBC Securities verlaagde in reactie op de cijfers het koersdoel.

Ook de cijfers van Arinso konden beleggers niet overtuigen. De specialist in dienstverlening rond loonadministratie zakt 4,1% naar EUR 17,75. De nettowinst klom over het eerste halfjaar 4% naar EUR 5,9 miljoen, de omzet groeide 15% tot EUR 97,8 miljoen. De kwartaalwinst zakte evenwel 3%. De bedrijfswinst dikte in het tweede kwartaal een vijfde aan, tot EUR 4 miljoen. Analisten rekenden evenwel gemiddeld op een bedrijfswinst van EUR 4,4 miljoen. De bedrijfsmarge bleef met 8% ook onder de door Tijd-Nieuwslijn gepolste analisten verwachte 8,5 à 9,3%.

Quick daalt 1,9% naar EUR 28,26. De hamburgerketen verhoogde nochtans zijn jaarprognose. Voor 2006 rekent Quick nu op een 9 à 10% hoger bedrijfsresultaat, in plaats van een toename met 8,5%. De halfjaarwinst steeg met 7% naar EUR 14,5 miljoen, maar blijft toch onder de analistenverwachtingen. Die rekenden gemiddeld op EUR 15,4 miljoen, mede door de sterke verkoopscijfers die rivaal McDonald's eerder al voor Frankrijk bekendmaakte. Quick haalt vier vijfde van de omzet in Frankrijk.

En ook Zenitel vertaalt de resultaten niet in koerswinst en gaat 1,6% lager naar EUR 3,15. De radiocommunicatiegroep dook over het eerste halfjaar EUR 2,6 miljoen in het rood. De recurrente bedrijfskasstroom is bijna op break-even gebracht.

Het lijstje stijgers wordt stilaan traditiegetrouw aangevoerd door Real Software. De informaticadienstengroep schiet opnieuw 30,6% hoger naar EUR 0,94. De groep profiteerde van de aangekondigde schuldherschikking door hoofdaandeelhouder Gores. De koersklim in reactie op dit nieuws zette volgens specialisten beleggers er toe aan hun baisseposities op het aandeel af te sluiten, door de onderliggende aandelen te kopen. De daaropvolgende koersexplosie zet ook andere beleggers er toe aan op de kar te springen.

Ook LSG profiteert onverminderd van de sterke halfjaarcijfers en de forse kapitaalvermindering. De wasmachinefabrikant trekt 3,6% hoger naar EUR 11,39.