BRUSSEL - In Tokyo sloten de belangrijkste aandelenindices dinsdag iets hoger af. De Japanse yen won terrein tegenover de dollar en de euro na marktspeculatie dat Toshihiko Fukui, de voorzitter van de Japanse Centrale Bank, deze week zal aansturen op verdere renteverhogingen.


De Nikkei225 sloot 0,17% hoger op 16.385,96 punten bij 103 stijgers, 101 dalers en 21 onveranderde aandelen. De brede Topix won 0,12% tot 1.6451,35 punten.

De exportbedrijven leden onder de verzwakking van de dollar tegenover de yen. Sony zakte 0,8% tot JPY 5.100. De elektronicagigant boekt een groot deel van zijn omzet in de VS. Autofabrikant Honda verloor 0,7% tot JPY 3.950.

Matsushita Electric Industrial liet 0,6% liggen tot JPY 2.510. Het bedrijf roept 6.000 van zijn Panasonic-laptops terug omdat de batterijen oververhit kunnen raken. Vorige maand kondigden Dell en Apple aan 6 miljoen laptopbatterijen van Sony terug te roepen omdat ze kunnen ontvlammen. Een Matsushita-woordvoerder verklaarde dat de batterijen niet van Sony-makelij zijn maar weigerde te zeggen wie dan wel de fabrikant is.

Nippon Oil was de grootste daler met een verlies van 2,2% tot JPY 873. De grootste petroleumraffinaderij van Japan zou voorraden ruwe olie halen bij Rusland, mochten VN-sancties een weerslag hebben op de import uit Iran. Dat zei Fumiaki Watari, de voorzitter van Nippon Oil. Volgens Watari kan ook olie worden gekocht in andere landen. Het bedrijf zei in maart dat het de import uit Iran dit jaar met 15% plant in te krimpen uit vrees dat de crisis in het Midden-Oosten de olievoer zou onderbreken. Nippon Oil heeft vandaag geen overeenkomsten met Russische oliebedrijven. Volgens een analist van Mizuho Securities zijn de maatregelen onvoldoende om de voorraadverliezen van Iran in te vullen.

Het internetbedrijf Usen was een opvallende stijger met een winst van 10,4% tot JPY 1.225. De Amerikaanse filmmaker Twentieth Century Fox maakt zijn tv-series 'Desires', de geanimeerde show 'Family Guy' en sommige films toegankelijk via de Japanse breedbanddienst.