BRUSSEL- De radiocommunicatiegroep Zenitel haalt eind dit jaar mogelijk niet de beloofde 10.000 RGU's (inkomsten genererende gebruikers) op de TETRA-netwerken. Toch gaat de groep voor het hele boekjaar uit van een omzet vergelijkbaar aan die van 2005.
Zenitel leed over de eerste zes maanden van 2006 een nettoverlies van EUR 2,6 miljoen. Dat is een lichte verbetering tegenover het nettoverlies van EUR 2,9 miljoen een jaar eerder. Dat maakte de groep bekend in een persbericht.

De recurrente bedrijfskasstroom (rec ebitda) wordt in de eerste zes maanden teruggebracht tot bijna break-even (EUR -0,04 miljoen), tegenover een recurrente ebitda van EUR -0,5 miljoen een jaar eerder. Analist Dirk Saelens van KBC Securities verwachtte een stabilisering tegenover vorig jaar. Kostenbesparingen moeten in de tweede jaarhelft tot een positieve recurrente ebitda leiden, denkt hij.

De lichte verbetering van het nettoresultaat tegenover vorig jaar is te danken aan de verbeterde bedrijfskasstroom, maar wordt gedeeltelijk teruggebracht door de hogere financiele kosten en de hogere afschrijvingen op de netwerken en VoIP (Voice over IP).

Zenitel realiseerde in de afgelopen zes maanden een verlies uit bedrijfsactiviteiten (ebit) van EUR 1,6 miljoen, tegenover een verlies van EUR 2,3 miljoen vorig jaar.

De omzet in het eerste halfjaar van 2006 bedraagt EUR 59,1 miljoen, tegenover EUR 65,8 miljoen een jaar eerder. Dit omzetcijfer is in de lijn van de verwachtingen van de analist. Hij ging in zijn vooruitblik uit van een omzetcijfer van EUR 62,3 miljoen.

De omzet steeg vooral in de Caraiben waar de roll-out van het digitale netwerk bijna afgerond is, maar daalde in Colsys (Tsjechie) en Belgie.

Over 2006 verwacht Zenitel een vergelijkbaar omzetniveau als 2005 (EUR 125 miljoen). De groep rekent op een substantiele verbetering van de recurrente bedrijfskasstroom door de herstructureringsmaatregelen van 2005. Er werden nog geen belangrijke eenmalige posten vastgesteld. Zenitel is zeer positief over het marktpotentieel en de verkoopverwachtingen voor de eigen TETRA-netwerken. Het bedrijf denkt dat het moeilijk wordt om 10.000 RGU's (inkomsten genererende gebruikers) te behalen tegen het einde van het jaar.