BRUSSEL - Een forse klim van de mijnbouwsector en een flinke scheut overnamespeculatie hielp de Europese aandelenmarkten naar het hoogste peil sinds begin mei. De dalende olieprijs is een andere stimulans.
De olieprijs daalt in Londen 2% tot USD 67,77. De vraag naar benzine in de VS, die in de zomer gemiddeld 5% hoger is dan in de rest van het jaar, zal nu weer dalen tot het normale peil. Voorts zijn er signalen dat de Verenigde Naties erin zullen slagen het geschil met Iran via onderhandelingen op te lossen, zonder dat de olie-uitvoer getroffen wordt. Van de 18 Stoxx-sector moest alleen de Olie & Gas-index duidelijk verlies incasseren, 0,3%. BP daalde 0,3% naar 594,50 pence, bij ENI ging er 0,4% af tot EUR 23,79.

De DJ Stoxx50-index sloot 0,4% hoger op 3.549,28 punten, de hoogste koers sinds 11 mei. De beursgraadmeter telde 37 stijgers, 12 dalers en een onveranderd aandeel. De DJ Euro Stoxx50-index, de graadmeter van de eurozone, klom 0,4% naar 3.837,61 punten. Bij de nationale indexen voerde Spanje het peloton aan met 0,7% winst. Londen, Frankfurt en Amsterdam volgden met een klim van 0,6%. Parijs moest vrede nemen met 0,4% winst.

De koersbewegingen binnen de Stoxx50 zijn eerder beperkt. De mijnaandelen gaan hoger. Door de terugval van de olieprijs ebt bij beleggers de vrees weg voor een forse vertraging van de economische groei. Ook de angst voor een nieuwe renteverhoging in de VS is door het recente, relatief gunstige inflatienieuws uit de VS naar de achtergrond verschoven. Mijnbouwgigant Rio Tinto schoot 3,4% hoger naar 2.775 pence, voor concurrent Anglo American was er 3,1% winst tot 2.403 pence.

Voorts zorgde her en der overnamespeculatie voor forse koerswinsten. London Stock Exchange (LSE) won 4,1% tot EUR 1.200 pence. De krant The Observer schreef zondag dat Nasdaq overweegt een vijandig bod uit te brengen op LSE. Nasdaq heeft in de uitbater van de Londense beurs een belang van meer dan 25% opgebouwd. Volgens de Britse overnamewetgeving kan Nasdaq ten vroegste eind september een nieuw bod uitbrengen, 6 maanden nadat de Amerikaanse schermenbeurs een eerder bod liet varen.

Ook de Italiaanse banksector is onverminderd in de greep van overnamespeculatie. Banca Lombarda schoot 4,8% hoger naar EUR 15,88. Het beleggersblad Finanza & Mercati meldde eerder dat de Spaanse bankgroep BBVA een bod overweegt op de regionale bankgroep. Banca Lombarda heeft een sterke positie in Lombardije en Piemonte, twee welvarende regio's uit Noord-Italië.

In Frankfurt ging chemie- en farmaciegroep Altana 1,3% hoger tot EUR 46,65. Volgens de zondagseditie van de Frankfurter Allgemeine stelde de familie Quandt 8 september als deadline voor biedingen van de farmaciepoot. Het Deense Nycomed, de Zweedse investeringsmaatschappij EQT Partners en de Amerikaanse durfkapitalist Kohlberg Kravis Roberts behoren tot de geinteresseerden voor de afdeling, die mogelijk EUR 5 miljard waard is.

De specialist in industriele gassen Air Liquide zakte 2,2% tot EUR 162,80. Air Liquide rapporteerde over het eerste halfjaar een 10% hogere nettowinst van EUR 480 miljoen op een 9% hogere omzet van EUR 5,48 miljard. De groep schrijft de stijging toe aan 'efficientieprogramma's' en het doorrekenen van de kosten aan de klanten. Analisten hadden echter op nog iets betere resultaten gerekend.