BRUSSEL - De Europese aandelenmarkten zijn de week met flinke winsten gestart. De markten kregen een aantal mooie resultaten te verwerken, maar hadden vooral oog voor de vele berichten over overnameplannen van verscheidene durfkapitaalfondsen. Beleggers hopen dat een nieuwe golf van fusies en overnames de zware beursverliezen van de voorbije maanden kan wegwerken.
Dankzij dit optimisme eindigde de DJ EuroStoxx 2,1 % hoger op 3.402,83punten. De index telde alleen maar stijgende aandelen. De DJ EuroStoxx50 noteerde 2,1% hoger op 3.632,93punten, de EuroNext100 boekte een winst van 1,94% tot 844,16 punten. In Londen ging de FTSE100 2,0% hoger, Frankfurt tekende een winst van 2,3% op. Amsterdam sprong 2,2% hoger en Parijs steeg met 2,0%. De euro daalde met 0,5% tot USD 1,2630.

De olieprijzen verliezen opnieuw terrein. Handelaars hopen dat de gevechten tussen Israël en de Hezbollah in Libanon snel zullen stopgezet worden. Handelaars reageerden maandag vooral positief op het feit dat Israël bereid lijkt om een internationale troepenmacht te aanvaarden in het zuiden van Libanon. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice is in het Midden-Oosten, woensdag volgt nog een internationale conferentie in Rome. In Londen zakt de future op 3 maanden op de Brent met 0,43 procent tot USD 73,43.

De Nederlandse elektronicagroep Philips was met een winst van 6,6% tot EUR 25,15 de grootste stijger binnen de DJ Stoxx50. The Wall Street Journal schreef dat drie durfkapitaalgroepen bereid zijn EUR 8 miljard te betalen voor de chipafdeling van Philips. Philips-topman Gerard Kleisterlee wil de groep focussen op relatief stabiele activiteiten zoals medische toepassingen en consumentenelektronica. De halfgeleiderafdeling past met zijn erg cyclische resultaten niet in dit plaatje. De afdeling is ook pas nummer drie in Europa, na het Frans-Italiaanse STMicroelectronics en het Duitse Infineon.

France Telecom sprong 2,1% hoger tot EUR 16,75. De Franse telecomoperator start onderhandelingen met durfkapitalist Kohlberg Kravis & Roberts (KKR) rond het FT-belang van 54% in de goudengidsuitgever PagesJaunes. KKR zou EUR 3,3 miljard of EUR 22 per aandeel veil hebben voor het belang. Beleggers lijken opgelucht dat er toch één geïnteresseerde opduikt voor PagesJaunes. Eerder haakte Vivendi af in de overnamestrijd. PagesJaunes ging 0,1% hoger naar EUR 22,06.

In Londen springt Whitbread, één van de grootste pub- en hoteluitbaters van het VK waaronder de Pizza Hut-restaurants, 6,14% hoger naar 1.244 pence. Volgens de Mail on Sunday heeft nog een andere durfkapitalist, Starwood, interesse in de groep.

Het Britse Vodafone, de grootste mobilofoonoperator ter wereld, klimt 3,6% naar 115,25 pence. Over het eind juni afgesloten eerste kwartaal haalde Vodafone 4,5 miljoen nieuwe abonnees binnen, dat is iets meer dan de 4,4 miljoen waar analisten op rekenden. Ook de organische omzetgroei kwam met 6,4% aan de bovenkant van de verwachtingen uit.

De farmasector kon dan weer profiteren van betere resultaten van de Amerikaanse bedrijven Merck en Schering-Plough. In Londen steeg AstraZeneca met 3,37 % tot 3.322 pence nadat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) haar goedkeuring had gegeven voor een astmamiddel van het bedrijf. GlaxoSmithKline eindigde 1,14% hoger op 1.512 pence. In Parijs steeg Sanofi-Aventis met 1,42% tot EUR 78,3.

Bij de tegenvallers staat Kuehne & Nagel. Het Zwitserse logistieke bedrijf zakt 2,8% naar 79,5 Zwitserse frank. De nettowinst over het tweede kwartaal klom nochtans 82% naar 106,7 miljoen Zwitserse frank. De resultaten van de groep lagen in lijn met de verwachtingen, maar beleggers zijn stilaan gewoon geraakt dat Kuehne & Nagel beter dan verhoopt presteert.

Nog in het VK gaat Wolseley, 's werelds grootste distributeur van loodgieter- en verwarmingsmateriaal, 3,1% hoger tot 1.12 pence. De groep gaat het Deense DT Group overnemen voor EUR 1,5 miljard om de Scandinavische markt te penetreren.