BRUSSEL - Op Euronext Brussel sloot de Bel20-index in navolging van de andere Europese beurzen met een duidelijke winst. Het bedrijfsnieuws op de Brusselse beurs bleef tot een minimum beperkt. Het sentiment werd gevoed door goed nieuws uit de Europese technologie- en de telecomsector en geruchten over verschillende biedingen van durfkapitalisten.
Uit de conjunctuurbarometer die de Nationale Bank van Belgie maandag publiceerde, blijkt dat het ondernemersvertrouwen in Belgie iets gedaald is in juli. Toch blijft de vertrouwensindicator nog altijd op een erg hoog peil. In juni was het Belgische ondernemersvertrouwen nog tot een historisch recordniveau gestegen. De conjunctuurbarometer van de NBB trekt de aandacht van Europese beleggers, omdat de barometer bekendstaat als een betrouwbare weerspiegeling voor de Ifo-indicator voor het ondernemersvertrouwen in Duitsland.

De Bel20 sloot 1,96 procent hoger op 3.732,27 punten. Na opening van Wall Street ging de graadmeter stelselmatig van 3.700 naar 3.735 punten. De index telde 16 stijgende aandelen en 3 dalers. Omega Pharma was de sterkste daler en ging 0,3% achteruit tot EUR 45,99.

Met een winst van 3,4 procent tot EUR 39,96 was InBev de sterktste stijger binnen de beurskorf. Een rechtstreekse aanleiding voor de koersstijging was er niet. Mogelijk heeft de klim te maken met Heineken. De sectorgenoot van InBev verhoogde vorige week zijn winstverwachtingen voor het volledige jaar.

Morgen voorbeurs publiceren de beeldvormingsgroep Barco en mobilofoonoperator Mobistar elk hun halfjaarcijfers. Na beurstijd volgt olietankerrederij Euronav. Mobistar steeg met 0,3 procent tot EUR 64. Barco ging 1,4% hoger tot EUR 71,45. Euronav ging op de brede markt 3,4% hoger tot EUR 25,49. CMB, de scheepvaartgroep waarvan Euronav werd afgesplitst, behoorde met een winst van 4 procent tot EUR 23,25 tot de grootste stijgers op de Brusselse beurs.

Agfa-Gevaert steeg 1% tot EUR 18,46. De Nederlandse bank ABN Amro verhoogde het koersdoel voor de groep van EUR 14,5 naar EUR 16.

De meeste Belgische technologiewaarden zetten maandag mooie prestaties neer. De ontwerper van datakaarten voor draadloze communicatie Option sprong 2% hoger tot EUR 17,45, terwijl informaticagroep Systemat een winst van 3,6% boekte tot EUR 5,50.

ICOS Vision Systems, dat inspectiesystemen voor halfgeleiders maakt, deelt niet in de technologiepret en viel met 1,9% terug tot EUR 30,39. Mogelijk deelt het bedrijf in de malaise in de halfgeleidersector, waar vorige week Intel, AMD en Infineon met tegenvallende resultaten kwamen. ICOS Vision zelf komt donderdag voorbeurs met resultaten.

Op de fixingmarkt was Beluga met een plus van 4,87% een opvallende stijger. Het volume was met 80 stuks evenwel beperkt.