BRUSSEL - Op Wall Street zijn de grote aandelenindices maandag, zoals verwacht, licht hoger van start gegaan, met aan kop de farmaciesector.
Een grote acquisitie in de zorgsector en goed ontvangen resultaten van Merck stuwen het sentiment. Lagere olieprijzen vanwege pogingen om het conflict in het Midden-Oosten op te lossen, geven de indices een steun in de rug.

De Amerikaanse minister Rice heeft op de eerste etappe van haar diplomatieke rondreis door het Midden-Oosten Beiroet aangedaan. Rice gaat ook naar naar Jeruzalem voor overleg. De VS vindt het volgens de minister van belang dat er snel een staakt-het-vuren bereikt wordt in Libanon, dat beantwoordt aan de voorwaarden die Israel stelt. De olieprijs daalt in New York met circa 0,7%.

Rond 16.10 uur noteert de Dow Jones 0,6% hoger op 10.933,70 en wint de S&P 0,6% tot 1.247,68. De Nasdaq tekent een plus op van 0,7% tot 2.034,97. De tienjarige Amerikaanse T-bond stijgt 2/32 tot 93-23/32 bij een rendement van 5,01% en voor de euro wordt USD 1,2636 betaald, een min van 0,5%.

In de Dow Jones is de stemming zeer positief met 26 stijgers en 4 dalers. Merck is de grootste procentuele stijger en pakt 2,4%. De grootste daler in de ochtendhandel is Alcoa, dat 1,5% valt.

Dow-component Merck heeft zijn winstverwachting voor dit jaar opnieuw opwaarts bijgesteld. Bij de publicatie van de eerstekwartaalcijfers verhoogde het bedrijf ook al eens de winstverwachting.

In het tweede kwartaal boekte Merck een winst per aandeel exclusief buitengewone posten van USD 0,73. Inclusief herstructureringslasten kwam de winst per aandeel uit op USD 0,69. Analisten geraadpleegd door Thomson Financial gingen gemiddeld uit van een winst per aandeel van USD 0,65.

's Werelds tweede chipmaker voor pc's AMD (-6,9%) neemt voor USD 5,4 miljard de Canadese producent van grafische processoren ATI over. Het concern betaalt USD 4,2 miljard in contanten en 57 miljoen aandelen AMD. Op basis van de slotkoers van vrijdag wordt USD 20,47 betaald per aandeel ATI.

Schering-Plough, een farmaciebedrijf, heeft over het tweede kwartaal een nettowinst geboekt van USD 237 miljoen. Exclusief herstructureringslasten bedroeg de winst USD 375 miljoen of USD 0,25 per aandeel. De omzet kwam uit op USD 2.818 miljoen. Analisten gingen gemiddeld uit van een winst per aandeel van USD 0,17 op een omzet van 2.650 miljoen. Het aandeel wint maandag zo'n 4,3%.

HCA (+3,5%), een ziekenhuisketen in de VS, wordt voor een bedrag van USD 21,3 miljard eigendom van een consortium van investeerders, met Bain Capital, KKR, Merrill Lynch en HCA-oprichter Thomas F. Frist jr. De groep betaalt USD 51 per aandeel HCA en neemt ook nog eens USD 11,7 miljard aan schulden over, waardoor het totale overnamebedrag voor de zorgketen belandt op USD 33 miljard.

Vodafone Group, dat maandag met cijfers kwam, heeft nog steeds niet de intentie om haar belang van 45% in de Amerikaanse operator Verizon Wireless van de hand te doen. De meerderheid van Verizon Wireless is in handen van Verizon (+0,5%), dat al aangaf volledig controle te willen krijgen.