BRUSSEL - Op Euronext Brussel kan de Bel20-index zijn winst in de middaghandel behouden. De handel is vrij rustig. Stilte voor de storm, want vanaf dinsdag komen zes van de 19 bedrijven uit de Brusselse beursgraadmeter met halfjaarcijfers.
Uit de conjunctuurbarometer die de Nationale Bank van Belgie maandag publiceerde, blijkt dat het ondernemersvertrouwen in Belgie iets gedaald is in juli. Toch blijft de vertrouwensindicator nog altijd op een erg hoog peil. In juni was het Belgische ondernemersvertrouwen nog tot een historisch recordniveau gestegen. De conjunctuurbarometer van de NBB trekt de aandacht van de economische wereld in Europa, omdat de barometer bekendstaat als een betrouwbare weerspiegeling voor de Ifo-indicator voor het ondernemersvetrouwen in Duitsland.

Rond 15.05 uur noteert de Bel20 0,9 procent hoger op 3.694,24 punten. De index telt 16 stijgende aandelen en 3 dalers. Met een winst van 2,15 procent tot EUR 39,47 blijft InBev de sterktste stijger binnen de beurskorf.

Morgen voorbeurs publiceren de beeldvormingsgroep Barco en mobilofoonoperator Mobistar elk hun halfjaarcijfers. Na beurstijd volgt olietankerrederij Euronav. Mobistar stijgt met 0,1 procent tot EUR 63,85. Barco gaat 1,35 % hoger tot EUR 71,40 . Euronav gaat op de brede markt 1,5% hoger tot EUR 25,02. CMB, de scheepvaartgroep waarvan Euronav werd afgesplitst, behoort met een winst van 3,4 procent tot EUR 23,10 tot de grootste stijgers op de Brusselse brede markt.

Agfa-Gevaert stijgt 0,9% tot EUR 18,44. De Nederlandse bank ABN Amro verhoogt het koersdoel voor de groep van EUR 14,5 naar EUR 16.

De meeste Belgische technologiewaarden zetten maandag mooie prestaties neer. De ontwerper van datakaarten voor draadloze communicatie Option springt 1,7% hoger tot EUR 17,40, terwijl informaticagroep Systemat een winst van 3,6% boekt tot EUR 5,50. ICOS Vision Systems, dat inspectiesystemen voor halfgeleiders maakt, deelt niet in de technologiepret en valt met 2,2% terug tot EUR 30,30. Mogelijk deelt het bedrijf in de malaise in de halfgeleidersector, waar vorige week Intel, AMD en Infineon met tegenvallende resultaten kwamen. ICOS Vision zelf komt donderdag voorbeurs met resultaten.