Belgisch ondernemersvertrouwen blijft hoog
De haven van Gent. Foto: an nelissen
BRUSSEL - De indicator van het ondernemersvertrouwen in België bedraagt in juli 5,4 punten, dat is een daling met 4,7 punten tegenover het record van 10,1 punten in juni.
,,De verzwakking doet geen afbreuk aan de sedert medio 2005 opgetekende conjunctuurversteviging'', aldus de Nationale Bank in een persbericht. ,,Het niveau blijft hoog, aangezien een dergelijk peil voordien alleen bij de conjunctuurpieken van 1990 en 2000 is bereikt.''

In juli verslechterde het ondernemersvertrouwen met 5 punten in de verwerkende nijverheid tot 5,6 punten. In de handel zakte het vertrouwen van ondernemers met 8,7 punten tot 3 punten. De bouwnijverheid kende een stijging met 1,2 punten tot 7,1 punten.

Opwaarts

De algemene afgevlakte synthetische curve, die met een vertraging van enkele maanden de tendens van de conjunctuur weergeeft, blijft opwaarts gericht en gaat van 0,4 punten in februari 2006 naar 1,6 punten in maart 2006.

Voor de diensten aan ondernemingen, waarvan de resultaten niet in de algemene curve zijn opgenomen, is de brutoindicator eveneens gedaald, van 12,1 in juni naar 10,7 in juli. Ook in deze bedrijfstak blijft de afgevlakte curve toenemen, van 8,3 in februari naar 9,1 in maart.

Het Belgisch ondernemersvertrouwen is samen met de Duitse Ifo-indicator de belangrijkste conjunctuurvoorloper. Dat komt doordat België veel halffabrikaten produceert.