BRUSSEL - De Europese beurzen gaan hoger bij de start van de middaghandel. Het opnieuw lagere slot op Wall Street vrijdagavond wordt gecompenseerd door goed nieuws uit de Europese technologie- en de telecomsector en geruchten over verschillende biedingen van durfkapitalisten.
De DJ Stoxx50 noteert rond 13.30 uur 0,9% hoger op 3.362 punten. De beursgraadmeter telt 44 stijgers en 4 dalers. Twee aandelen noteren stabiel. De DJ EuroStoxx50 klimt 0,7% tot 3.581 punten en de Euronext100 gaat 0,5% hoger tot 832 punten. Alle nationale indices noteren hoger: Londen wint 0,9%, Frankfurt gaat 0,8% hoger, Amsterdam voegt 0,7% toe en Parijs stijgt 0,4%. De euro zakt 0,5% tot USD 1,2626.

De olieprijzen zakken 1% of meer. Handelaars hopen dat de gevechten tussen Israël en de Hezbollah in Libanon, snel zullen stopgezet worden. Handelaars reageerden maandag vooral positief op het feit dat Israël bereid lijkt om een internationale troepenmacht te aanvaarden in het zuiden van Libanon. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice is in het Midden-Oosten, woensdag volgt nog een internationale conferentie in Rome. In Londen zakt de future op 3 maanden op de Brent 1% tot USD 73. De WTI-future wordt om 13.40 uur in de elektronische handel in New York 1,2% goedkoper tot USD 73,58.

Het Britse Vodafone, de grootste mobilofoonoperator ter wereld, klimt 2,3% naar 113,75 pence. Over het eind juni afgesloten eerste kwartaal haalde Vodafone 4,5 miljoen nieuwe abonnees binnen, dat is iets meer dan de 4,4 miljoen waar analisten op rekenden. Ook de organische omzetgroei kwam met 6,4% aan de bovenkant van de verwachtingen uit.

France Telecom (FT) mag 1,2% bijschrijven en noteert op EUR 16,6. De Franse telecomoperator start onderhandelingen met durfkapitalist Kohlberg Kravis & Roberts (KKR) rond het FT-belang van 54% in de goudengidsuitgever PagesJaunes. KKR zou EUR 3,3 miljard of EUR 22 per aandeel veil hebben voor het belang. Beleggers lijken opgelucht dat er toch één geïnteresseerde opduikt voor PagesJaunes. Eerder haakte Vivendi af voor de groep. PagesJaunes gaat 0,3% hoger naar EUR 22,1.

Durfkapitalisten geven ook de koers van Philips een zetje. De Nederlandse elektronicagroep gaat 3,6% hoger naar EUR 24,45. Volgens de zakenkrant The Wall Street Journal zouden drie durfkapitaalgroepen bereid zijn EUR 8 miljard op tafel te leggen voor de chipafdeling van Philips. Philips-topman Gerard Kleisterlee wil de groep focussen op relatief stabiele activiteiten zoals medische toepassingen en consumentenelektronica. De halfgeleiderafdeling past met zijn erg cyclische resultaten niet in dit plaatje. De afdeling is ook pas nummer drie in Europa, na het Frans-Italiaanse STMicroelectronics en het Duitse Infineon.

Bij de tegenvallers staat Kuehne & Nagel. Het Zwitserse logistieke bedrijf zakt 3,3% naar 79,1 Zwitserse frank. De nettowinst over het tweede kwartaal klom nochtans 82% naar 106,7 miljoen Zwitserse frank. De resultaten van de groep lagen in lijn met de verwachtingen, maar beleggers zijn stilaan gewoon geraakt dat Kuehne & Nagel beter dan verhoopt presteert.

In Londen springt Whitbread, één van de grootste pub- en hoteluitbaters van het VK waaronder de Pizza Hut-restaurants, 6,1% hoger naar 1.244 pence. Volgens de Mail on Sunday heeft nog een andere durfkapitalist, Starwood, interesse in de groep.

Nog in het VK gaat Wolseley, 's werelds grootste distributeur van loodgieter- en verwarmingsmateriaal, 1,3% hoger tot 1.093 pence. De groep gaat het Deense DT Group overnemen voor EUR 1,5 miljard om de Scandinavische markt te penetreren.