BRUSSEL - De Europese beurzen starten de nieuwe week vrij postief. Het opnieuw lagere slot op Wall Street vrijdagavond wordt vanmorgen gecompenseerd door goed nieuws uit de Europese technologie- en de telecomsector en geruchten over verschillende biedingen van durfkapitalisten.
De DJ Stoxx50 noteert rond 10.30 uur 0,4% hoger op 3.346 punten. De beursgraadmeter telt 39 stijgers en 8 dalers. 3 aandelen noteren stabiel. De DJ EuroStoxx50 klimt 0,4% tot 3.569 punten en de Euronext100 gaat 0,5% hoger tot 832 punten. Alle nationale indices noteren hoger: Amsterdam plus 0,4%, Londen, Parijs en Frankfurt plus 0,5%. De euro zakt 0,6% tot USD 1,2624.

De telecomsector zet de sterkste prestatie neer met een winst van 1%, dankzij goed nieuws bij Vodafone en France Telecom. Het Britse Vodafone, de grootste mobilofoonoperator ter wereld, klimt 2,3% naar 113,75 pence. Over het eind juni afgesloten eerste kwartaal haalde Vodafone 4,5 miljoen nieuwe abonnees binnen, dat is iets meer dan de 4,4 miljoen waar analisten op rekenden. Ook de organische omzetgroei kwam met 6,4% aan de bovenkant van de verwachtingen uit.

France Telecom (FT) mag 0,8% bijschrijven en noteert op EUR 16,54. De Franse telecomoperator start onderhandelingen met durfkapitalist Kohlberg Kravis Roberts (KKR) rond het FT-belang van 54% in de goudengidsuitgever Pages Jaunes. KKR zou EUR 3,3 miljard of EUR 22 per aandeel veil hebben voor het belang. Beleggers lijken opgelucht dat er toch één geïnteresseerde opduikt voor PagesJaunes. Eerder haakte Vivendi af voor de groep. PagesJaunes gaat 0,2% hoger naar EUR 22,08.

Durfkapitalisten geven ook de beurs van Philips een zetje. De Nederlandse elektronicagroep gaat 3,4% hoger naar EUR 24,39. Volgens de zakenkrant The Wall Street Journal zouden drie durfkapitaalgroepen bereid zijn EUR 8 miljard op tafel te leggen voor de chipafdeling van Philips. Philips-topman Gerard Kleisterlee wil de groep focussen op relatieve stabiele activiteiten zoals medische toepassingen en consumentenelektronica. De halfgeleiderafdeling past met zijn erg cyclische resultaten niet in dit plaatje. De afdeling is ook pas nummer drie in Europa, na het Frans-Italiaanse STMicroelectronics en het Duitse Infineon.

Bij de tegenvallers staat Kuehne & Nagel. Het Zwitserse logistieke bedrijf zakt 5% naar 77,75 Zwitserse frank. De nettowinst over het tweede kwartaal klom nochtans 82% naar 106,7 miljoen Zwitserse frank. De resultaten van de groep lagen in lijn met de verwachtingen, maar beleggers zijn stilaan gewoon geraakt dat Kuehne & Nagel beter dan verhoopt presteert.

In Londen springt Whitbread, één van de grootste pub- en hoteluitbaters van het VK, 5,1% hoger naar 1.232 pence. Volgens de Mail on Sunday heeft nog een durfkapitalist, Starwoord, interesse in de groep.