BRUSSEL- Reckitt Benckiser, 's werelds grootste producent van huishoudelijke schoonmaakmiddelen, heeft door een reorganisatielast voor de overname van Boots Healthcare International (BHI), producent van onder meer Strepsils, de winstgroei in het tweede kwartaal gedrukt zien worden.
Inclusief de last nam de nettowinst van het concern met 5% toe tot GBP 151 miljoen. Exclusief de last steeg de winst met 13% naar GBP 162 miljoen. Over het eerste kwartaal boekte Reckitt Benckiser nog een winstdaling van 11% door een reorganisatielast van GBP 31 miljoen.

De omzet steeg met 19% naar USD 1.224 miljoen. De omzet is inclusief GBP 127 miljoen omzet uit BHI. Zonder valuta-effecten bedroeg de omzetgroei 17%.

Reckitt Benckiser, producent van onder meer Cillit Bang en Woolite, handhaaft de verwachting voor een omzetgroei met zo'n 15% en verhoogt de winstverwachting voor de groei van de nettowinst van 'low double digits' naar 14%.

Het bedrijfsresultaat nam in het tweede kwartaal exclusief de reorganisatielast toe met 23% tot GBP 228 miljoen. De operationele marge nam 60 basispunten toe tot 18,6%.

Volgens bestuursvoorzitter Bart Becht van het concern droegen vooral nieuwe producten als Vanish Oxi Action Crystal White, Cillit Bang Stain & Drain, Finish 5in1 en Airwick Freshmatic bij aan de onderliggende groei van 7% in het kwartaal.

In Europa, 54% van de omzet, lag de onderliggende groei op 4%. Met name Airwick, Vanish, Cillit Bang, Harpic en Calgon deden het goed. De operationele marge nam echter 130 basispunten af tot 21,7%.

In Noord-Amerika en Australie, 28% van de omzet, bedroeg de onderliggende groei 6%. De operationele marge nam 290 basispunten toe tot 17,4% als gevolg van prijsverhogingen.

In ontwikkelende markten als Azie, Latijns Amerika en Afrika, 18% van de omzet, lag de onderliggende groei op 10% en nam de operationele marge toe met 230 basispunten tot 11,4%.

Volgens het concern ligt de integratie van BHI op schema en bedroegen de synergieen in de eerste helft van het jaar GBP 11 miljoen. Voor geheel 2006 worden de synergieen op GBP 30 miljoen geschat.