BRUSSEL - De Europese beurzen diepten de beperkte verliezen van tijdens de ochtendhandel 's namiddags uit. Dell, de grootste pc-fabrikant ter wereld, zond met een forse winstwaarschuwing een schokgolf door de markten. Dell zorgde meteen voor een lagere start op Wall Street en een sombere stemming tijdens de late Europese handel. Wall Street had donderdag al fors terrein ingeleverd, na bar slechte resultaten bij chipgigant Intel.


Ben Bernanke kwam bovendien donderdagavond, op de tweede dag van zijn halfjaarlijkse doortocht in het Amerikaanse parlement, minder positief uit de hoek. Hij benadrukte dat de hogere kerninflatie in de VS 'geen statistische illusie' is en deed zo bij beleggers toch weer twijfel sluipen over de lang verhoopte rentepauze.

De DJ Stoxx50 sloot 0,8% lager op 3.331,97 punten. De beursgraadmeter telde slechts 9 stijgers, tegenover 41 dalers. De DJ EuroStoxx50 zakte 0,9% tot 3.557,08 punten en de Euronext100 daalde 0,8% tot 828,07. Alle nationale indices verloren terrein, met Frankfurt op 1,7% verlies, Parijs 1%, Londen 0,9% en Amsterdam 0,8%. De euro wint 0,4% tot USD 1,2677.

Grondstoffenaandelen zijn vrijdag bij de verliezers op de beurzen door de dalende prijs voor koper. Israelische media citeren bronnen bij Reuters dat de Israelische regering massaal reservisten zou kunnen oproepen om het grondoffensief in Libanon verder uit te breiden. De oliefuture in Londen zakt heel licht tot USD 73,68. De mijnbouwgroep BHP Billiton dook 3,4% lager naar 1.006 pence, bij branchegenoot Rio Tinto ging er 3,8% af tot 2.623 pence.

De Duitse producent van computerchips Infineon verloor 6,1% tot EUR 8,32. Europa's grootste producent van halfgeleiders, heeft in het op 30 juni 2006 afgesloten derde kwartaal van het boekjaar 2005/06 een verlies geleden van EUR 23 miljoen. Een jaar eerder leed het Duitse concern nog een verlies van EUR 240 miljoen. Het is al het zesde kwartaalverlies voor Infineon op rij. Analisten hadden verwacht dat de resultaten minder negatief of licht positief zouden zijn.

SAP moest een advies- en koersdoelverlaging verwerken van JP Morgan. De softwaregigant slaagde er vorige week niet in met zijn tweedekwartaalsresultaten aan de verwachtingen van de analisten te voldoen. SAP daalde met 4,4% tot EUR 138,23 en is de grootste daler binnen de DJ Stoxx50.

TietoEnator zakte 11,8% tot EUR 18,47. De grootste Finse leverancier van IT-diensten maakte bekend dat de winst in het tweede kwartaal met 62% verminderd is tot EUR 17 miljoen. Volgens het bedrijf liggen de oorzaken van de winstdaling bij de hoge loonkosten en de dalende vraag van telecomgebruikers.

Het Zweedse Ericsson, 's werelds grootste producent van netwerken voor mobiele telefoons, heeft in het tweede kwartaal van 2006 een nettowinst behaald van SEK 5,7 miljard (circa EUR 618 miljoen), tegen een winst van SEK 5,8 miljard een jaar eerder, een daling met 2%. Analisten geraadpleegd door SME Direkt verwachtten gemiddeld een winst van SEK 5,02 miljard. Het aandeel ging 0,9% lager tot SEK 22,8.

Nog in Zweden moest Volvo, de tweede grootste vrachtwagenbouwer van Europa, 1,1% inleveren tot SEK 365. Volvo kondigde nochtans aan dat de winst over het tweede kwartaal met 19 procent steeg dankzij een verkoopspiek. Binnenkort maken nieuwe Europese en Amerikaanse milieunormen de trucks duurder. De consumenten anteciperen op de wijzigingen en bestellen nu nog nieuwe vrachtwagens.

In Frankrijk verloor PagesJaunes 3,4% tot EUR 22,04. De Franse 'gouden gids' vermindert de operationele winstverwachtingen voor 2006 omwille van dalende informatie-aanvragen en hoger dan verwachte uitgaven voor advertenties.