BRUSSEL - De Brusselse beurs is er op de nationale feestdag niet in geslaagd voor wat animo te zorgen. De beurs ging lager in lijn met de andere Europese indices. De winstwaarschuwing van Dell woog op het sentiment van de belegger.


Ben Bernanke kwam donderdag, op de tweede dag van zijn halfjaarlijkse doortocht in het Amerikaanse parlement, minder positief uit de hoek wat de rente betreft. Hij benadrukte dat de hogere kerninflatie in de VS 'geen statistische illusie' is en deed zo bij beleggers toch weer twijfel sluipen over de lang verhoopte rentepauze.

Ook op geopolitiek vlak zat het niet mee. Uit Israel komen steeds meer berichten over een grondoffensief van het Israelische leger in Zuid-Libanon. Zo waren er geruchten over een mogelijke massale mobilisatie van reservisten voor een uitbreiding van de strijd in Libanon tegen Hezbollah.

De Bel20 sloot uiteindelijk 0,71 procent lager op 3.660,40 punten. De Bel20 telde 4 stijgers en 15 dalers. Daarmee komt een einde aan drie winstdagen op rij. Donderdag kende de sterindex nog een winst van 0,7 procent. De graadmeter slaagde er tijdens de volledige sessie niet in ook maar even uit de rode cijfers te raken. Na de winstwaarschuwing van computerbouwer Dell ging het verder bergaf.

De omzet op de Brusselse beurs lag op 232 miljoen euro. Dat is slechts iets meer dan de helft van een normale handelsdag. Vooral de kleinere Belgische aandelen, waar prive-beleggers in beleggen, kenden een (zeer) kleine omzet.

Frere-holding NPM tekende voor de sterkste daling binnen de index en zakte 1,8 procent op 270,10 euro. Aan de andere kant van het spectrum won UCB 0,65 procent tot 45,22 euro.

Umicore daalde 1,6 procent tot 99,20 euro. De grondstofprijzen daalden over donderdag en vrijdag.

Suez eindigde 1,1 procent lager op 31,73 euro. Het filiaal Degremont en de Spaanse partner Aguas de Barcelona hebben een contract binnengehaald van 159 miljoen euro voor het ontwerp, de bouw en de exploitatie gedurende twee jaar van een ontziltingsinstallatie in Barcelona.

De meststofproducent Rosier, voor 57 procent in handen van Total, boekte voor het eerste halfjaar een nettowinst van 2 miljoen euro, een stijging met 2,3 procent. Het aandeel bleef onveranderd op 130 euro.

ING verlaagde het koersdoel voor Quest for Growth. De privak bleef stabiel op 8,80 euro.

DIeteren noteert 0,8 procent lager op 249,80 euro na op een bepaald moment meer dan 6 procent te zijn gezakt. Deze koersbewegingen vonden plaats bij een minieme handel.