BRUSSEL - Euronext Brussel is bijna een procent lager gesloten. Alle aandelen in de index verloren terrein. De spanningen in het Midden-Oosten en de nieuwe olieprijsrecords zorgen voor zenuwactigheid op de aandelenmarkten. Bovendien daalden de detailhandelsverkopen en het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten onverwacht.
De Bel20 verloor 0,94% tot 3.597,06 punten. De grootste procentuele daling kwam op naam van Umicore dat 1,75% zakte tot EUR 100,80.

De financiele aandelen in Europa bengelden collectief onderaan de indices. De hogere Europese rente en de vrees voor een tragere economische groei treft de sector. In Brussel volgde Fortis, het enige Belgische aandeel in de Stoxx50-index, die trend met een verlies van 1,7% tot EUR 26,23.

KBC deed het al bij al niet slecht en eindigde 0,5% lager op EUR 77,75. Analisten van Citigroup startten de opvolging van het aandeel met een koopadvies en een koersdoel van EUR 98. De analisten zijn erg positief in hun rapport. 'De markt onderschat hoe belangrijk de Belgische markt nog is voor KBC, en hoe gunstig de markttrends er nog zijn. De beleggers realiseren zoch bovendien niet dat KBC een erg laag risicoprofiel heeft', luidt het.

Solvay ging 0,6% onderuit tot EUR 89,70. De farma- en chemiegroep verkoopt zijn HexelOne-technologie voor verstevigde kunststofbuizen aan Egeplast Werner Strumann, de Duitse fabrikant van polyethyleenbuizen. Er worden geen financiele details bekendgemaakt.

Spector (+4,2%) en Galapagos (+3,4%) stonden bovenaan de brede markt. De grootste daler was IBt met een min van 3,9% tot EUR 6,62.

Deceuninck zakte 2,9% tot EUR 22,14. KBC Securities verlaagde voor de twee keer in een week tijd de winstverwachtingen voor de producent van PVC-profielen. De analist verwachtte een daling van de PVC-prijzen in de zomerperiode maar Deceuninck zelf blijft voorzichtig gezien de lage voorraadniveaus bij de PVC-producenten. Deceuninck publiceerde donderdag een tegenvallend activiteitenverslag over het tweede kwartaal.

De holding Bois Sauvage steeg 1,9% tot EUR 273,00. KBC Securities startte vandaag de opvolging van 13 holdingbedrijven, waaronder Bois Sauvage. Het aandeel kreeg een accumulate-advies mee, en een koersdoel van EUR 285.

Hamon, dat vrijdag 5,8% vooruit ging tot EUR 11,90, verdient een afzonderlijke vermelding. Het aandeel steeg de voorbije twee weken reeds met 20 procent.