BRUSSEL - Laundry Systems Group (LSG), de Belgisch-Deense producent van industriele wasmachines, boekt een meerwaarde van 30 tot 35 miljoen euro op de verkoop van zijn Commercial Laundry Divisie (CLD) aan het Amerikaanse Alliance Laundry Systems ALS).
LSG verwacht dat het verkoopbedrag rond EUR 59 miljoen euro zal schommelen. Een en ander staat in een persbericht van de wasserijgroep.

CLD maakt lichte wasmachines. De divisie is goed voor een omzet van EUR 85,3 miljoen en een operationeel resultaat voor toerekening van groepskosten van EUR 7,1 miljoen. Eind mei had LSG reeds een voorwaardelijk akkoord met ALS bereikt. De voorbije dagen werd een definitief akkoord getekend tussen beide partijen.

De verwachte verkoopprijs ligt op EUR 59 miljoen. Dat is vier vijfde van de beurswaarde van LSG, bij de huidige beurskoers EUR 73 miljoen. Volgens LSG dienen nog bepaalde afrekeningen te gebeuren op een later tijdstip vooraleer de definitieve prijs te kennen.

Woordvoerster Scarlet Janssens van LSG herhaalt het voornemen van het bedrijf om een deel van dat bedrag uit te keren aan de aandeelhouders, zegt financieel directeur Erik Vanderhaegen in een gesprek met Tijd-Nieuwslijn.

"De aandeelhouder zal hier zeker van profiteren", zegt Janssens. "Ofwel keren we via een kapitaalvermindering een stuk van het kapitaal uit aan de aandeelhouders, ofwel opteren we voor een interimdividend", legt ze uit. Op dit moment heeft LSG geen voorkeur voor een van de twee opties. Hoe groot het bedrag zal zijn dat voor de aandeelhouders wordt gereserveerd, kan Janssens nog niet zeggen.

Na de verkoop wil LSG zijn andere kernactiviteit, de divisie Heavy Duty Laundry (HDLD), efficienter doen werken. Het bedrijf wil met die afdeling naar minder sites gaan. LSG is marktleider in die sector. Het bedrijf wil volgens Janssens volop profiteren van aantal mooie projecten die in de sector op stapel staan.

In een eerder gesprek gaf financieel directeur Erik Vanderhaegen aan dat de HDLD "nog iets winstgevender" is dan de CLD.

ALS is de grootste fabrikant in commerciele was- en droogkuisapparatuur in Noord-Amerika. Hun belangrijkste klanten zijn muntwasserijen, wasserijen van meergezinswoningen, OPL wasserijen (hotels, ziekenhuizen, cruiseschepen) en droogkuiswasserijen. ALS wordt met de aankoop van CLD de grootste producent van commerciele wasapparatuur.