BRUSSEL - Op Euronext Brussel heeft de Bel20 een deel van zijn verlies uit de ochtendhandel kunnen wegwerken. Ook de andere Europese beurzen lijken zich wat te herstellen. De olieprijzen gaan nog hoger, maar zijn ondertussen ook wat teruggezak t van de historische hoogtes die in de loop van de voormiddag werden bereikt. In Brussel is het kalm op bedrijfsvlak.


In het Midden-Oosten gaat Israel verder met de bombardementen op Libanon. Vanmorgen vroeg bombardeerden Israelische vliegtuigzen een sjiitische wijk ten zuiden van Beiroet, waar het hoofdkwartier van Hezbollah gevestigd is. Sinds de start van het offensief tegen Libanon zijn er intussen meer dan 60 doden gevallen.

Iets na 14 uur zakt de Bel20 0,4% tot 3.617,38 punten. De index telt 6 stijgers, 13 dalers en 1 onveranderd aandeel. Vlak na de opening van de beurs vanmorgen stond de Brusselse aandelenkorf nog op 1% verlies.

In Europa staan de financiele waarden collectief onderaan de indices. De hogere Europese rente en de vrees voor een tragere economische groei treft de sector. In Brussel volgt Fortis, het enige Belgische aandeel in de Stoxx50-index, die trend met een verlies van 0,9% tot EUR 26,46, net als Dexia dat 0,7% lager gaat tot EUR 18,10.

KBC kan tegen de trend in stabiliseren. Het aandeel staat 0,1% lager op EUR 78,05. De analisten van Citigroup startten de opvolging van het aandeel met een koopadvies en een koersdoel van EUR 98. De analisten zijn erg positief in hun rapport: 'De markt onderschat hoe belangrijk de Belgische markt nog is voor KBC, en hoe gunstig de markttrends er nog zijn. Meer algemeen realiseert de beleggerswereld zich niet dat KBC op de meeste of alle variabelen een bank is met een erg laag risicoprofiel', luidt het.

De grootste procentuele dalers zijn de detailhandelsketens Colruyt (-1,1% tot EUR 125,40) en Delhaize (-0,9% tot EUR 54,25), samen met InBev (-0,9% tot EUR 38,05).

Solvay staat onveranderd op EUR 90,25. De farma- en chemiegroep verkoopt zijn HexelOne-technologie voor verstevigde kunststofbuizen aan Egeplast Werner Strumann, de Duitse fabrikant van polyethyleenbuizen. Er worden geen financiele details bekendgemaakt.

Op de brede markt staan de meeste technologieaandelen in het rood. Dolmen zakt 2,7% tot EUR 10,7 en Zetes 2,7% tot EUR 26,23. Option gaat 1,65% lager tot EUR 17,25. Het aandeel van de producent van datakaarten voor draadloze kaarten verloor de laatste vier dagen ongeveer 12% van zijn waarde.

De grootste daler is Exmar met een min van 4,5% tot EUR 23,40.

Een opvallende daler is ThromboGenics. Opvallend, omdat het het eerste verlies is voor het aandeel sinds het vorige week vrijdag op de beurs debuteerde. Het aandeel hield stand in de woelige beursweek en steeg in vijf dagen bijna 19%. Vandaag moet het biotechaandeel 2,6% teruggeven tot EUR 5,20.

Aandelen die bovenaan de tabel staan, zijn Econocom (+3,5% tot EUR 6,53) en Galapagos (+3,4% tot EUR 8,84).

De holding Bois Sauvage stijgt 2,3% tot EUR 273,90 en de durfkapitaalgroep RHJ International wint 0,3% tot EUR 15,85. KBC Securities startte vandaag de opvolging van 13 holdingbedrijven, waaronder de twee vernoemde. Beide aandelen kregen een accumulate-advies mee, en een koersdoel van respectievelijk EUR 285 en EUR 17,5. RHJ International, de holding met voornamelijk Japanse participaties, trok in maart vorig jaar naar de beurs tegen een introductieprijs van EUR 19,25 per aandeel.