Egeplast neemt Solvay-buizentechnologie over
Foto: rr
BRUSSEL - De chemie- en farmagroep Solvay verkoopt zijn HexelOne-technologie voor verstevigde kunststofbuizen aan Egeplast Werner Strumann, de Duitse fabrikant van polyethyleenbuizen. Er worden geen financiele details bekendgemaakt.
Dat meldt Solvay in een persbericht.

De HexelOne-technologie maakt de productie mogelijk van zeer drukresistente buizen met een grote diameter, bestemd voor water- en gasleidingen en met een sterk verbeterde milieubalans.

Het procede is bedoeld voor de productie van buizen met een diameter van 180 tot 1000 mm, die een druk aankunnen van 25 bar en meer. Dit maakt deze buizen geschikt voor gebruik in belangrijke nutsvoorzieningen en voor het transport van vloeistoffen in de industrie.

Anders dan bij oudere technologieen het geval is, wordt de hoge drukbestendigheid verkregen door het gebruik van beperkte hoeveelheden van een enkele soort kunststofhars, in plaats van een combinatie van verscheidene grondstoffen bij de productie van meerlagige verstevigde buizen. Dit maakt volledige recyclage mogelijk en zorgt ervoor dat het eindproduct minder kost en de productie ervan minder energie opslorpt.

,,Wij denken dat Egeplast nu alle kansen heeft om het potentieel van deze technologie volop te gebruiken, waarmee ik zowel doel op de commerciele mogelijkheden als op de leefmilieuvoordelen voor onze samenleving'', zegt Leopold Demiddeleer, directeur van R&D en New Business Development van de Solvay-groep, in het persbericht.