AMSTERDAM - De Bank of Japan heeft de rente voor het eerst in vijf jaar verhoogd. Na twee dagen van overleg besloten de monetaire beleidsmakers in Japan de rente op te krikken met 25 basispunten tot 0,25%. Het besluit was conform de verwachting van economen.


Begin maart van dit jaar had de centrale bank van Japan al aangekondigd om na vijf jaar haar rentebeleid te wijzigen. Het beleid was er een half decennium op gericht geweest om deflatie tegen te gaan. Het middel dat de Japanse centrale bank daarvoor gebruikte was een nulprocents-rente, waardoor de banken in het land werden overspoeld met geld.

In aanloop naar de eerste rentestap van de Bank of Japan in vijf jaar, vroegen economen zich af of er nog meer renteverhogingen zullen komen. Economen van Rabobank Financial Markets letten daarom scherp op wat centrale bankpresident Toshihiko Fukui zou zeggen in de toelichting op het besluit.

,,We verwachten dat Fukui zijn visie van een paar weken geleden herhaald van het nemen van monetaire stappen 'zonder aarzeling, stukje bij beetje'', aldus Rabobank in een vooruitblik.

Economen van ABN AMRO verwachten dat de centrale bank, na de renteverhoging van vandaag, in het vierde kwartaal de rente weer zal opkrikken om dit tempo voort te zetten in 2007. De rente zou, volgens ABN AMRO, in de buurt van de 2,5 procent moeten uitkomen, al zal de Bank of Japan erg voorzichtig zijn, bang om het economisch herstel in de kiem te smoren.