Brussel (TIJD-NIEUWSLIJN) - Kirk Kerkorian, met 10% de grootste individuele aandeelhouder in General Motors (GM), dringt er bij de Amerikaanse autoconstructeur op aan een alliantie aan te gaan met het Franse Renault en diens Japanse partner Nissan. Dat stelt Tracinda, het investeringsvehikel van de miljardair Kerkorian, in een brief aan GM-voorzitter Rick Wagoner. Renault liet vrijdagavond in een persbericht weten dat het bereid is een alliantie met General Motors te bestuderen.

Renault zegt te zijn benaderd door Kerkorian en vertegenwoordigers van diens investeringsvehikel Tracinda. Renault merkt op dat het partnership met Nissan altijd heeft opengestaan voor derde partijen. De toenadering vanuit het aandeelhouderschap GM zal dan ook bestudeerd worden.

'We vernemen dat Renault en Nissan er voor open staan GM in hun partnerschap op te nemen en bereid zijn een belangrijk minderheidsbelang in GM te nemen', zei Tracinda van zijn kant. Kerkorian verwacht dat een alliantie met het duo Renault-Nissan de Amerikaanse autobouwer, die gebukt gaat onder een zware schuldenlast, forse kostenbesparingen zou opleveren. Het bericht wakkert de speculatieve interesse in het aandeel General Motor aan. Het aandeel noteert omstreeks 21.30 uur 9,15% hoger op USD 29,95. Renault sloot 1,6% hoger op EUR 84.

Kurt Vansteeland kurt.vansteeland@tijd.be

(c) tijd-nieuwslijn (tel: +32 2 4231769; fax: +32 2 4231610)