BRUSSEL - Telenet is bereid het Franstalige karakter van het bedrijf te versterken, in zijn aandeelhouderschap, de raad van bestuur en het directiecomité. Dat zei gedelegeerd bestuurder Duco Sickinghe gisteren in een gesprek met enkele Franstalige kranten
Het charmeoffensief is bedoeld om de kansen van Telenet op een rol van betekenis in het Waalse kabellandschap op te krikken. Ook een Waals minderheidsbelang vormt geen obstakel voor Telenet.

Acht van de elf Waalse kabel-televisiemaatschappijen, die samen zowat de helft van de bijna 1,3 miljoen Waalse kabelklanten bedienen, staan te koop. Het gaat om zeven bedrijven met de gemeenten en Electrabel als aandeelhouders, en Ideatel in Bergen, dat enkel gemeenten in zijn kapitaal heeft.

Telenet was lange tijd de gedoodverfde winnaar van de verkoopprocedure. In de tweede ronde heeft het enkel de Luxemburgse groep Altice, voor 70 procent in handen van de Britse risicokapitaalverschaffer Cinven, tegenover zich staan.

Maar het dossier ligt de facto stil. Het Luikse kabelbedrijf ALE, na Telenet de grootste kabelspeler van het land, en Brutele, onder meer actief in Brussel en Charleroi, vochten de door de bank ING geleide verkoopprocedure aan bij de Waalse overheid. De klacht bij de Raad van State, waarvan eerder sprake was, is (nog) niet ingediend. De tandem ALE-Brutele die eerst meedeed aan het verkoopproces maar zich daarna terugtrok, noemt de procedure niet correct.

Het is nu wachten op een beslissing van de Waalse overheid. Die wordt uiterlijk op 13 juli verwacht. ALE en Brutele kregen al de steun van de PS. Elio Di Rupo, voorzitter van de Waalse socialisten en Waals minister-president, legde de twee kampen op een oplossing te vinden om tot één Waals kabelbedrijf te komen. De PS, ALE en Brutele argumenteren dat de Waalse kabelsector lokaal verankerd moet blijven en niet in de handen van internationale groepen (lees: Telenet of Altice) mag vallen. Telenet wordt in het zuiden van het land ook nog vaak gezien als te Vlaams.

Maar Telenet wil dat beeld bijstellen. Volgens Sickinghe is het tv- en telecombedrijf klaar om meer Franstaligen op te nemen in zijn directiecomité en nieuwe Franstalige leden van de raad van bestuur te benoemen. Beide organen tellen nu al enkele Franstaligen. ,,We zijn zelfs al bereid Waalse waarnemers te verwelkomen in onze raad van bestuur.''

Een en ander kan gepaard gaan met de openstelling van het kapitaal voor Waalse aandeelhouders. ,,Onze Amerikaanse aandeelhouder Liberty, die ons geen enkel signaal stuurt dat hij een grotere participatie wil in Telenet, heeft het belang van een lokale verankering goed begrepen. Dat toonde Liberty bijvoorbeeld in Japan, waar de groep zijn kapitaal opende voor lokale actoren.''

De openstelling van het aandeelhouderschap van Telenet voor Waalse partijen impliceert onder meer dat Telenet bereid is de overname van de acht kabelaars deels te betalen in aandelen. Dat kan tot gevolg hebben dat Waalse gemeenten aan de zijde van de Vlaamse in het kapitaal van Telenet komen of dat Electrabel zijn belang in Telenet verhoogt.

Bij de formele verkoopprocedure is sprake van de aankoop van 50 of 100 procent van de acht Waalse kabelbedrijven. Maar Telenet neemt ook genoegen met een minderheid.

,,We zijn bereid een minderheidsparticipatie te nemen in een nieuw geheel dat in Wallonie gevestigd is. Aan de kant van aandeelhouders die beter dan wij Wallonië kennen, die ook geld op tafel leggen en die, met een goed team, een strategie en een visie uittekenen'', zei Sickinghe.

Met die eerder vage verklaring laat de Telenet-topman de deur open voor tal van mogelijkheden, zoals één Waals kabelbedrijf met Telenet als industriële partner en de financiële steun van partijen die nu ook al een rol spelen in het Waalse kabellandschap (onder meer Dexia en Ethias).

Sickinghe had ook een boodschap voor Belgacom, dat erg beducht is voor een intrede in Wallonie van zijn aartsrivaal in Vlaanderen. Volgens hem kan een toenadering tussen verschillende partijen in het zuiden van het land Belgacom ook ten goede komen omdat de markt daardoor groter kan worden.

,,We staan te popelen om het Waalse kabelproject zo snel mogelijk te zien ontwikkelen. Dat sluit aan bij het Marshall-plan en kan een enorme dynamiek zijn. In Vlaanderen is de werkgelegenheid in de kabelsector met een factor vier tot vijf toegenomen door de komst van Telenet.''