ANTWERPEN - RHJ International, het op Euronext Brussel genoteerde vehikel van de Amerikaanse durfkapitaalgroep Ripplewood, leed in het boekjaar dat eindigde op 31 maart 2006 een verlies van 54 miljoen euro, tegen 93 miljoen euro een jaar eerder. Dat meldt het bedrijf in een persbericht.
Het gaat om niet-geauditeerde cijfers. De geauditeerde cijfers zal de holdingmaatschappij bekendmaken in het jaarverslag, dat begin september gepubliceerd wordt.

RHJI werd in juni 2004 opgericht als een bedrijf naar Belgisch recht, als een onderdeel van de Japanse durfkapitaalpoot van het Amerikaanse Ripplewood Holdings. Op 24 maart 2005 trok het bedrijf naar de beurs van Brussel. RHJI publiceert de resultaten in Japanse yen. Omgezet in de Japanse munt bedroeg het nettoverlies in 2005/2006 7,6 miljard yen, tegen 12,8 miljard yen een jaar eerder.

RHJ bezit een controlerend belang in 6 bedrijven, die het dan ook consolideert. 5 van deze bedrijven hebben hun hoofdkwartier in Japan, 1 in Belgie. Drie van de deelnemingen van RHJI (Asahi Tec, Honsel International Technologies en Niles) maken onderdelen voor de auto-industrie. D&M Holdings is actief in de consumentenelektronica. Phoenix Resort is een vrijetijdscomplex gelegen op het meest zuidelijke van Japans belangrijkste eilanden. Columbia Music Entertainment ten slotte houdt zich bezig met muziekentertainment in Japan en met drukdiensten in Japan en de VS.

De deelnemingen van RHJ realiseerden een omzet die zich in de boeken van de holding vertaalt in een netto-omzet van 2,5 miljard euro, tegen 2,6 miljard euro vorig jaar. Operationeel leed RHJ 39 miljoen euro verlies, tegen 56 miljoen euro een jaar eerder. Eind maart had RHJ voor 840,5 miljoen euro cash op de balans staan.