BRUSSEL - Op Euronext Brussel sloot de Bel20 woensdag met een matige winst. Ook de meeste andere Europese beurzen herstelden met gemiddeld een halve procent van de zware verliezen op dinsdag. De markten vonden steun in overnamenieuws, de dalende euro en lagere olieprijzen. De vrees voor renteverhogingen in de VS en de eurozone bood echter stevig weerwerk. In Brussel lieten vooral Suez en Galapagos zich positief opmerken.
De Bel20 sloot 0,6% hoger op 3.585,65 punten. In de aandelenkorf zitten 11 stijgers en 8 dalers. De euro zakte verder, met 0,23% tot USD 1,2803 door de verwachting dat het renteverschil tussen de VS en de eurozone nog een tijd zal standhouden.

Het sterkste herstel was vandaag voor de nutsgroep Suez, die 2,8% wint tot EUR 30,04. Suez tekent daarmee voor twee derde van de puntenwinst van de Bel20. De Italiaanse nutsgroep Enel beschouwt het dossier Suez nog niet als een gesloten boek, zei Fulvio Conti, de CEO van Enel, woensdag in een gesprek met de Italiaanse krant Corriere della Sera.

Mobistar steeg met 2,6% tot EUR 62. France Telecom, het moederbedrijf van Mobistar, is van plan zijn meerderheidsbelang in de telefoongids Pages Jaunes van de hand te doen. Belgacom won 1,4% tot EUR 26. Dochter Proximus is de eerste mobilofoonoperator in Belgie die mobiel internet aanbiedt tegen breedbandsnelheden.

Bij de financiele aandelen was Dexia de uitschieter met een winst van 1,2% tot EUR 18,34. Sectorgenoten Fortis (+0,3% tot EUR 26,68) en KBC (+0,1% tot EUR 80,75) bewogen amper.

Omega Pharma noteerde 0,7% lager op EUR 51,45. De verdeler van voorschriftvrije geneesmiddelen heeft zijn afdeling Professional Health (Alpha) herdoopt tot Arseus. Het project om Arseus te verzelfstandigen zit op schema. Dat moet zoals eerder aangekondigd uitmonden in een beursgang in 2008. Arseus heeft de ambitie om tegen 2010 zijn omzet te verdubbelen tot EUR 500 miljoen.

Bekaert was de grootste verliezer met een daling van 2,4% tot EUR 76,3. Zinkspecialist Umicore liet 1,4% liggen op EUR 108. De twee grondstofgevoelige aandelen volgden het voorbeeld van de mijnbouwgroepen in Londen.

De farmagroep UCB (+1,7% tot EUR 41,68) profiteerde van overnamespeculatie in de farmasector. Er zijn geruchten dat GlaxoSmithKline een bod heeft uitgebracht op de consumentendivisie van Pfizer.

Op de brede markt liet Galapagos zich opmerken met een sprong van 7,6% tot EUR 9,15. Het biotechnologiebedrijf is met GlaxoSmithKline een wereldwijde en langdurige alliantie aangegaan voor de ontwikkeling van een geneesmiddel voor artrose. Galapagos ontvangt een aanvangsbetaling van EUR 4 miljoen van Glaxo en daarnaast maximaal EUR 130 miljoen bij het behalen van alle overeengekomen doelstellingen van de ontwikkelingsprogramma's. Tevens kan Galapagos dubbelcijferige royalties tegemoet zien over verkopen van producten resulterend uit de alliantie.

GIMV steeg met 2% tot EUR 43,35. De investeringsmaatschappij verwerft, in het kader van een MBO, een belang van 77,5% in HEBU, een Nederlandse groothandel in componenten voor hydraulische systemen. HEBU realiseerde in 2005 een omzet van meer dat EUR 20 miljoen met 103 medewerkers. Hoeveel GIMV neertelt voor dit belang, is niet meegedeeld.

Lotus Bakeries kwam vanmorgen met overnamenieuws. De koekjesfabrikant koopt het Nederlandse Peijnenburg van de Nederlandse durfkapitaalgroep Gilde voor ongeveer EUR 70 miljoen. Peijnenburg produceert en verkoopt een breed assortiment koekjes die onder de namen Peijnenburg, Klinkhamer en Wieger Ketellapper op de markt worden gebracht. Door de overname wordt Lotus Bakeries in een klap een derde groter. Het aandeel won 2,7% tot EUR 147.

Econocom noteert zonder het dividend van EUR 0,16 bruto per aandeel en zakte 1,8% tot EUR 6,40.

City Hotels stond helemaal onderaan met een verlies van 21% tot EUR 10,60. Midden mei maakte grootaandeelhouder Almafin bekend zijn belang in de hotelvastgoedgroep te willen verkopen. Sindsdien verloor City Hotels op de beurs 27% van zijn waarde.