BRUSSEL - Op Euronext Brussel heeft de Bel20 kort na de middag de winst weten uit te breiden. Ook de meeste andere Europese beurzen herstellen enigszins van de zware verliezen van dinsdag. Zij worden hoger gestuwd door overnamenieuws, een dalende euro en lagere olieprijzen, maar de bezorgdheid over renteverhogingen in de VS en de eurozone blijft op de achtergrond spelen. In Brussel laten vooral Suez en Galapagos zich positief opmerken.


Even voor 14 uur noteert de Bel20 0,8% hoger op 3.592,36 punten. In de aandelenkorf zitten 8 stijgers, 10 dalers en 1 stabiel aandeel terug te vinden. De euro zakt verder, met 0,43% tot USD 1,2778 door de verwachting dat het renteverschil tussen de VS en de eurozone nog een tijd zal standhouden.

Het sterkste herstel is vandaag voor de nutsgroep Suez, die 3,4% wint tot EUR 29,61. Suez tekend daarmee voor twee derde van de puntenwinst van de Bel20. De Italiaanse nutsgroep Enel beschouwt het dossier Suez nog niet als een gesloten boek, zegt Fulvio Conti, de CEO van Enel, woensdag in een gesprek met de Italiaanse krant Corriere della Sera.

Mobistar stijgt 2,3% tot EUR 61,85. France Telecom, het moederbedrijf van Mobistar, is van plan zijn meerderheidsbelang in de telefoongids Pages Jaunes van de hand te doen. Belgacom stijgt 1,7% tot EUR 25,82. Dochter Proximus is de eerste mobilofoonoperator in Belgie die mobiel internet aanbiedt via zijn 3G-netwerk, zo werd vanmorgen aangekondigd op een persconferentie.

De financiele aandelen gaan overwegend de goede richting uit. Fortis wint 0,5% tot EUR 26,3 en Dexia stijgt 1,2% tot EUR 18,34, maar KBC zakt 0,2% tot EUR 80,55.

Omega Pharma noteert 0,1% lager op EUR 51,75. De verdeler van voorschriftvrije geneesmiddelen heeft zijn afdeling Professional Health (Alpha) herdoopt tot Arseus. Het project om Arseus te verzelfstandigen zit op schema. Dat moet zoals eerder aangekondigd uitmonden in een beursgang in 2008. Arseus heeft de ambitie om tegen 2010 zijn omzet te verdubbelen tot EUR 500 miljoen.

De grootste verliezen zijn voor Umicore (-2,4% tot EUR 106,90) en Bekaert (-1,9% tot EUR 76,70), twee grondstofgevoelige aandelen. Zij volgen hiermee het voorbeeld van de mijnbouwgroepen in Londen.

De farmagroep UCB (+2,4% tot EUR 41,99) profiteert van overnamespeculatie in de farmasector. Er zijn geruchten dat GlaxoSmithKline een bod heeft uitgebracht op de consumentendivisie van Pfizer.

Op de brede markt laat Galapagos zich opmerken met een sprong van 8,35% tot EUR 9,21. Het biotechnologiebedrijf is met GlaxoSmithKline een wereldwijde en langdurige alliantie aangegaan voor de ontwikkeling van een geneesmiddel voor artrose. Galapagos ontvangt een aanvangsbetaling van EUR 4 miljoen van Glaxo en daarnaast maximaal EUR 130 miljoen bij het behalen van alle overeengekomen doelstellingen van de ontwikkelingsprogramma's. Tevens kan Galapagos dubbelcijferige royalties tegemoet zien over verkopen van producten resulterend uit de alliantie.

GIMV stijgt 1,3% tot EUR 43,07. De investeringsmaatschappij verwerft, in het kader van een MBO, een belang van 77,5% in HEBU, een Nederlandse groothandel in componenten voor hydraulische systemen. HEBU realiseerde in 2005 een omzet van meer dat EUR 20 miljoen met 103 medewerkers. Hoeveel GIMV neertelt voor dit belang, is niet meegedeeld.

Ook Lotus Bakeries kwam vanmorgen met overnamenieuws. De koekjesfabrikant koopt het Nederlandse Peijnenburg van de Nederlandse durfkapitaalgroep Gilde voor ongeveer EUR 70 miljoen. Peijnenburg produceert en verkoopt een breed assortiment koekjes die onder de namen Peijnenburg, Klinkhamer en Wieger Ketellapper op de markt worden gebracht. Door de overname wordt Lotus Bakeries in e e n klap een derde groter. Het aandeel wint 2,7% tot EUR 147.

Econocom noteert zonder het dividend van EUR 0,16 bruto per aandeel en zakt 1,1% tot EUR 6,45.