Proximus lanceert supersnel mobiel internet
Foto: ap
BRUSSEL - De Belgische telecomoperator Proximus lanceert ultrasnel mobiel internet. Daarvoor gaat Proximus de software van zijn 3G-netwerk opwaarderen met een nieuwe mobiele technologie (HSDPA), die hogere downloadsnelheden toelaat
De dienst 3G Breedband zal voor professionele en particuliere klanten beschikbaar zijn vanaf 15 juni, in zeven Belgische steden. Op het einde van dit jaar moet het volledige 3G-netwerk voorzien zijn van de HSDPA-technologie.

Proximus is de eerste mobilofoonoperator in Belgie die mobiel internet aanbiedt via zijn 3G-netwerk. Dankzij de mobiele technologie krijgen zowel particulieren als professionelen eender waar toegang tot snel internet zonder over een vaste verbinding te beschikken.

Proximus is voor 75 procent in handen van Belgacom, en voor de resterende 25 procent van Vodafone. In september lanceerde Proximus nog de 3G-diensten voor de particuliere klanten. Twee maanden later volgde een tarief voor onbeperkt mobiel internet. Met HSDPA komt het comfort van mobiel internet in de buurt van surfen via een (vaste) ADSL-verbinding.

HSDPA haalt downloadsnelheden van 1,8 megabit per seconde. Op het eind van het jaar belooft Proximus snelheden van 3,6 megabit per seconde. Op de persconferentie vergeleek Proximus de snelheid van ADSL, HSDPA en EDGE (2G of de voorganger van UMTS of 3G) voor het openen van vijf websites, het versturen en ontvangen van telkens twee e-mails en het downloaden van twee bestanden. ADSL deed over alle handelingen samen 41 seconden, tegenover 61 seconden voor HSDPA en om en bij de zes minuten voor EDGE.

Het mobiele snel internet wordt vanaf 15 juni beschikbaar in Antwerpen, Brussel, Charleroi, Gent, Leuven, Luik en Namen. Tegen eind van dit jaar moet de technologie beschikbaar zijn voor 80 procent van de Belgische bevolking, goed voor 400 steden en gemeenten. Vandaag bereikt het 3G-netwerk 60 procent van de bevolking.

De laptopgebruiker dient voor HSDPA over een Vodafone Mobile Connect-datakaart te beschikken. Deze datakaart wordt aan Vodafone zowel geleverd door het Belgische Option als door het Chinese Huawei. Proximus geeft de kaart met een waarde van 239 euro gratis aan wie voor 31 juli intekenen op het promotieaanbod van HSDPA (maandelijks 25,99 euro gedurende 12 maanden, goed voor 300MB per maand tussen 19 en 7 uur). HSDPA kan voorts ook ervaren worden met handcomputers (pda's) en handsets of smartphones. Proximus lanceert de eerste HSDPA-pda deze zomer. De smartphones verwacht de operator tegen het einde van het jaar.