BRUSSEL - De Europese beurzen noteren verdeeld in de middaghandel, na een lagere opening. Beleggers trekken zich op aan overnamenieuws en -speculaties, en goede macro-economische cijfers over de detailhandelsverkopen.
Gisteren sloten de indices nog fors lager nadat Fed-voorzitter Ben Bernanke maandagavond had verklaard dat de Amerikaanse centrale bank de evolutie van de inflatie in de VS nauwgezet zal blijven volgen. Volgens waarnemers duidt dat op verdere renteverhogingen in de Verenigde Staten.

De detailhandelsverkopen in de Eurozone zijn in de maand april met 1,4% toegenomen ten opzichte van maart. Daarmee is de scherpste stijging geboekt sinds juni 2004. Economen hadden gerekend op een aanwas van de detailhandelsverkopen in de landen die deelnemen aan de euro van 1,1% op maandbasis.

De DJ Stoxx50 noteert rond 11u50 0,07% hoger op 3.298,73 punten. De DJ EuroStoxx50 stijgt 0,12% op 3.533,41 en de Euronext100 daalt 0,02% tot 821,15 punten. Op het vlak van de individuele beurzen wint Amsterdam 0,2%, Frankfurt, Londen en Parijs dalen 0,1%. De euro verliest 0,12% tegenover de dollar op USD 1,2817 en het rendement op de Duitse Bund bedraagt 4,004% (+1,4 basispunt).

De grondstofaandelen kennen een moeilijke dag nu de koperprijzen voor de derde dag op rij dalen. Anglo American, 's werelds tweede grootste mijnbouwbedrijf, verliest 1,7% tot 1.958 pence. Sectorgenoot Rio Tinto, de nummer drie, wordt 1,1% goedkoper op 2.729 pence.

Het Franse mediaconcern Vivendi noteert in de ochtendhandel 0,9% hoger op EUR 27,83. Alexander Vik, de voornaamste aandeelhouder van Vivendi, gaf te kennen dat hij mogelijk een bod uitbrengt op Vivendi, de eigenaar van 's werelds grootste platenlabel en van mobilifoonbedrijf SFR. Vik meent dat de huidige structuur waarde vernietigt. Vorige maand verwierp Vivendi reeds een voorstel van Vik om het bedrijf op te splitsen.

Societe Generale, de derde grootste bank van Frankrijk, neemt een belang van 10% in de Russische bank Rosbank, eigendom van de miljardair Vladimir Potanin. Societe Generale heeft een akkoord om zijn participatie later te verdubbelen. SocGen betaalt USD 317 miljoen voor de participatie en stijgt 0,1% tot EUR 113,5.

Bij Suez zijn er opnieuw fusie- en overnamegeruchten. De Italiaanse nutsgroep Enel beschouwt het dossier Suez nog niet als een gesloten boek. Dat zegt Fulvio Conti, de CEO van Enel, woensdag in een gesprek met de Italiaanse krant Corriere della Sera. Volgens Conti spelen de tijd en het geduld in het voordeel van Enel. Suez gaat 3,5% hoger op EUR 30,22. Enel wint 0,4% tot EUR 7,09.

Nog in Frankrijk gaat PaugesJaunes 2,8% hoger tot EUR 23,14. France Telecom gaat zijn belang van 54% in PagesJaunes, de Franse 'Gouden Gids', gedeeltelijk of volledig van de hand doen. De groep beschouwt de activiteiten niet langer als strategisch en vindt het behoud van een meerderheidsbelang in PagesJaunes bijgevolg niet meer noodzakelijk.

De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij Air France - KLM haalde in mei 6,2% meer passagiers op jaarbasis, voornamelijk dankzij toegenomen passagiersaantallen op de vluchten naar Azie en Amerika. De bezettingsgraad steeg met 1,4% op jaarbasis tot 79,1%. Air France-KLM daalt niettemin 0,1% tot EUR 16,09. Ook in de luchtvaartsector wint EasyJet 0,8% tot 348,75 pence. De lagekostenmaatschappij vervoerde afgelopen maand 15% meer passagiers onder meer dankzij het inzetten van extra toestellen. Lufthansa klimt in Duitsland dan weer 0,3% tot EUR 13,56. De luchtvaartmaatschappij bereikte een akkoord met zijn piloten rond loonsverhogingen en een verkorting van de werkduur.

Novartis biedt GBP 305 miljoen voor NeuTec Pharma. Novartis wil twee behandelingen in handen krijgen voor infecties die resistent zijn tegen geneesmiddelen. Per aandeel bedraagt het bod GBP 10,5 of bijna het dubbele van de slotkoers van NeuTec op maandag. Novartis wint 0,1% tot CHF 66,95, Neutec gaat 16,2% hoger tot 1.075 pence.

In Duitsland wint Deutsche Post 1,9% tot EUR 21,44 nadat Deutsche Bank een adviesverhoging doorvoerde. Volgens het beurshuis is Deutsche Post 'te boeiend om links te laten liggen'. Deutsche Boerse wordt 1,1% duurder tot EUR 99,25. De Duitse krant Handelsblatt meldt dat de Zwitserse beurs gesprekken voert met zijn Duitse collega om tot een samenwerking te komen.

De Britse frisdrankenproducent Cadbury Schweppes stijgt 0,7% tot 506,5 pence nadat het bekendmaakte dat de resultaten tijdens het tweede kwartaal verbeteren, mede dankzij de lanceringen van nieuwe producten. Het goede nieuws werd evenwel getemperd door de aankondiging dat de margegroei in 2006 lager zal uitvallen dan aanvankelijk gedacht.