BRUSSEL - Euronext Brussel herstelt vanmorgen enigszins van de verliezen van dinsdag. De meeste andere Europese beurzen noteren ook met beperkte winsten. Zij worden hoger gestuwd door overnamenieuws, maar de bezorgdheid over renteverhogingen in de VS en de eurozone blijft op het sentiment wegen. In Brussel springt Galapagos 8,7% hoger dankzij een belangrijke overeenkomst met de farmagigant GlaxoSmithKline.
Na een uur handel noteert de Bel20 0,4% hoger op 3.575,24 punten. In de aandelenkorf zijn 15 stijgers en 4 dalers terug te vinden. De euro zakt 0,14% tot USD 1,2815. Dit jaar is de Europese eenheidsmunt al ongeveer 8% gestegen tegenover de dollar. De ministers van Financien van Frankrijk, Spanje en Luxemburg hebben hun bezorgdheid ge-uit dat de appreciatie van de euro de economische groei kan schaden.

Het sterkste herstel is vandaag voor Mobistar, dat 2,2% wint tot EUR 61,80. France Telecom, het moederbedrijf van Mobistar, is van plan zijn meerderheidsbelang in de telefoongids Pages Jaunes van de hand te doen. Belgacom stijgt 0,7% tot EUR 25,82.

De nutsgroep Suez herstelt 1,4% tot EUR 29,61. De financiele aandelen blijven last hebben van de rentevrees. Fortis staat onveranderd op EUR 26,59, KBC zakt 0,25% tot EUR 80,50 en Dexia stijgt 0,1% tot EUR 18,14.

Omega Pharma gaat 0,3% hoger tot EUR 51,95. De verdeler van voorschriftvrije geneesmiddelen heeft zijn afdeling Professional Health (Alpha) herdoopt tot Arseus. Het project om Arseus te verzelfstandigen zit op schema. Dat moet zoals eerder aangekondigd uitmonden in een beursgang in 2008. Arseus heeft de ambitie om tegen 2010 zijn omzet te verdubbelen tot EUR 500 miljoen.

Op de brede markt laat Galapagos zich opmerken met een sprong van 8,7% tot EUR 9,24. Het biotechnologiebedrijf is met GlaxoSmithKline een wereldwijde en langdurige alliantie aangegaan voor de ontwikkeling van een geneesmiddel voor artrose. Galapagos ontvangt een aanvangsbetaling van EUR 4 miljoen van Glaxo en daarnaast maximaal EUR 130 miljoen bij het behalen van alle overeengekomen doelstellingen van de ontwikkelingsprogramma's. Tevens kan Galapagos dubbelcijferige royalties tegemoet zien over verkopen van producten resulterend uit de alliantie.

GIMV stijgt 1,15% tot EUR 43. De investeringsmaatschappij verwerft, in het kader van een MBO, een belang van 77,5% in HEBU, een Nederlandse groothandel in componenten voor hydraulische systemen. HEBU realiseerde in 2005 een omzet van meer dat EUR 20 miljoen met 103 medewerkers. Hoeveel GIMV neertelt voor dit belang, is niet meegedeeld.

Ook Lotus Bakeries kwam vanmorgen met overnamenieuws. De koekjesfabrikant koopt het Nederlandse Peijnenburg van de Nederlandse durfkapitaalgroep Gilde voor ongeveer EUR 70 miljoen. Peijnenburg produceert en verkoopt een breed assortiment koekjes die onder de namen Peijnenburg, Klinkhamer en Wieger Ketellapper op de markt worden gebracht. Door de overname wordt Lotus Bakeries in e e n klap een derde groter. Het aandeel wint 2,7% tot EUR 147.

Econocom noteert zonder het dividend van EUR 0,16 bruto per aandeel en staat voorlopig onveranderd op EUR 6,52.