Galapagos en Glaxo werken samen aan artrose-medicijn
GlaxoSmithKline heeft ook een afdeling in ons land, in Rixensart. Foto: rr
BRUSSEL - Galapagos is met GlaxoSmithKline een wereldwijde en langdurige alliantie aangegaan voor de ontwikkeling van een geneesmiddel voor artrose. Het Belgische biotechnologiebedrijf ontvangt een aanvangsbetaling van 4 miljoen euro van Glaxo.
Daarnaast ontvangt Galapagos maximaal EUR 130 miljoen van het farmacieconcern, bij het behalen van alle overeengekomen doelstellingen van de ontwikkelingsprogramma's. Tevens kan Galapagos dubbelcijferige royalties tegemoet zien over verkopen van producten resulterend uit de alliantie.

Bij het behalen van een vastgestelde toekomstige onderzoeksdoelstelling zal GlaxoSmithKline maximaal EUR 3 miljoen investeren in aandelen Galapagos.

Slijtage-reuma

Glaxo gaat via de vorig jaar opgerichte divisie 'Center of Excellence for External Drug Discovery' (CEEDD) met Galapagos samenwerken om klinisch geteste geneesmiddelen te leveren aan Glaxo's wereldwijde R&D organisatie. De alliantie bouwt volgens de twee partijen voort op de expertise van Galapagos' target en drug discovery programma in artrose.

'Het doel van deze artrose alliantie is de ontwikkeling van geneesmiddelen door Galapagos waarvan de werking in klinisch onderzoek is aangetoond', zo meldt het biotechnologiebedrijf.

Artrose, ook wel osteoartritis of slijtage-reuma genoemd, is de meest voorkomende vorm van artritis, een aandoening van de gewrichten die meestal op gaat treden vanaf de leeftijd van 45 jaar. Artrose is een slijtage-ziekte, die wordt gekarakteriseerd door een verstoorde balans tussen aanmaak en afbraak van en kraakbeenweefsel in gewrichten.