BRUSSEL - Wall Street breidt zijn openingswinst donderdagmiddag verder uit. Volgens een handelaar zijn beleggers op 'koopjesjacht', na de recente koersdalingen op de beurs. Daarnaast nemen tegenvallende economische groeicijfers de angst voor inflatie, en bijgevolg een hogere rente, weg.
De Dow Jones noteert staat rond 19.30 uur 0,5% hoger op 11.172,39 punten, terwijl de S&P 500 met 0,7% stijgt naar 1.267,02 punten en de Nasdaq Composite 0,8% wint op 2.185,45.

De euro stijgt met 0,1% naar USD 1,2767. Op de obligatiemarkt staat het tienjarige Amerikaanse staatspapier 1/32 lager op 93-13/32, bij een rendement van 5,05%. De prijs voor een vat ruwe olie loopt met 1,6% op tot USD 70,95.

Investeerders werden rond het middaguur even afgeleid door het nieuws dat voormalig Enron-bestuursvoorzitter Jeffrey Skilling en oud-CEO en oprichter Kenneth Lay schuldig zijn bevonden aan fraude en samenzwering in het fraudeproces rond Enron.

De oud-bestuurders zijn veroordeeld voor misleiding van het publiek aangaande de ware financiele gezondheid van het Amerikaanse energieconcern. De val van Enron, eind 2001, vormde de eerste in een rij bedrijfsschandalen in Amerika. Welke straf Skilling en Lay krijgen, wordt bekendgemaakt op 11 september.

De Amerikaanse beurzen tellen vandaag in zijn geheel 1.922 stijgers en 681 dalers, bij 91 onveranderde aandelen. Binnen de Dow Jones-index staan drieentwintig winnaars tegen zeven dalers.

Grootste stijger binnen de Dow is voor de tweede dag op rij General Motors (+5,85%). Het aandeel wordt gevolgd door Wal-Mart (+2,9%) en Exxon Mobil (+2,3%), dat reageert op de stijgende olieprijs. Aan de andere kant van het spectrum zijn 3M (-0,55%), Caterpillar (-0,5%) en Altria (-0,4%) te vinden.

Wal-Mart staat in de hoogste regionen na een positief rapport van Bank of America. De zakenbank heeft het aandeel van 's werelds grootste retailer opgewaardeerd van neutral naar buy. Wal-Mart heeft de adviesverhoging te danken aan onder meer een onverwacht vroeg succes van zijn nieuwe marketingstrategie.

Wall Street kent vandaag een beursgang. Debutant MasterCard kreeg tegen USD 39,00 zijn eerste notering op de New York Stock Exchange. Het aandeel noteert na een halve dag handelen op USD 43,72. De beursgang van Mastercard is de op een na grootste introductie op de New Yorkse beurs dit jaar.

Ook internetaandelen zijn geliefd, dankzij een opwaardering door effectenhuis Prudential van de gehele sector. Het advies van internetveilinghuis eBay is hierbij opgetrokken van 'neutral' tot 'overweight'. Het aandeel eBay stijgt met 8,7% naar USD 32,83.

Ebay maakte vandaag daarnaast bekend een meerjarig samenwerkingsverband hebben gesloten met Yahoo. Het internetbedrijf wordt de exclusieve leverancier aan derden van grafische advertenties op de site van eBay. De betaalmethode PayPal van eBay wordt op zijn beurt het exclusieve betaalsysteem op de internetpagina's van Yahoo.

De strategische samenwerking, die nog enkele andere gezamenlijke activiteiten bevat, zal geen materieel effect hebben op de financiele resultaten dit jaar, zo verwachten de twee. Yahoo wint 3,8% tot USD 33,01.

Op het economisch front werd bekend dat de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal van dit jaar met 5,3% is gegroeid. Economen waren ervan uitgegaan dat deze tweede schatting een groei zou laten zien van 5,7%. Uit een eerste schatting was een groeicijfer van 4,8% gerold.

Daarnaast bleek dat het aantal wekelijkse ww-aanvragen minder hard is gedaald dan verwacht. Er werd een afname met 40.000 tot 329.000 gerapporteerd. Economen rekenden op een daling van het aantal aanvragen met 52.000 tot 315.000.

Een halfuur na opening volgde nog een meevallend cijfer. De verkopen van bestaande huizen in april zijn minder hard gedaald dan economen hadden verwacht. Er werd over april een daling gemeten van 2% tot een naar het jaar omgerekend aantal van 6,76 miljoen bestaande huizen. Economen gingen gemiddeld uit van een daling tot 6,75 miljoen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig