BRUSSEL - De beurs van Tokio keek donderdag tegen stevig verlies aan. De Nikkei-index daalde 1,3% naar 15.693,75 punten. De index telde slechts 37 stijgers, tegenover 184 dalers. 4 aandelen sloten onveranderd af. De bredere Topix-index eindigde eveneens 1,3 procent in het rood op 1.584,71 punten.
Beleggers maakten zich vooral zorgen over de exit van buitenlandse beleggers uit Japanse aandelen. In 2005 was de beurs van Tokio één van de favoriete beleggingsoorden voor buitenlandse beleggers, dankzij de groeiende hoop dat de Japanse economie na meer dan een decennium inflatie aan de beterhand was. Nu halen de grote beurshuizen geld uit Japan weg.

Voorbeurs meldde het ministerie van Financiën dat buitenlanders in de week tot 20 mei per saldo voor JPY 483,5 miljard (EUR 3,36 miljard) Japanse aandelen verkochten. Zo'n verkoopgolf was geleden van december 2001.

De grootste stijgers op woensdag, de olie- en grondstoffenaandelen, incasseerden nu de grootste klappen. Inpex Holding, de grootste olieproducent van Japan, tuimelde 4,3% naar JPY 932.000.

Ook het optimisme over de bedrijfswinsten lijkt weg te smelten. Millea Holdings en Sompo Japan, respectievelijk de grootste en de op twee na grootste verzekeraar van het land, verlaagden beide hun winstprognoses. Dat stuurde Millea 2% lager naar JPY 2.000.000, bij Sompo ging er 5% van de koers af tot JPY 1.390.

Nintendo tuimelde 8,1% naar JPY 17.45O. De wereldmarktleider in draagbare computerspelletjes waarschuwde dat de nettowinst dit boekjaar met 34 procent zal dalen, mede als gevolg van de sterkere yen. Woensdag nabeurs had ook al een andere spelletjesfabrikant, Square Enix, een winstwaarschuwing uitgestuurd. Het aandeel dook 10% lager naar JPY 2.260.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig