BRUSSEL - De exclusieve gesprekken tusssen de West-Vlaamse producent van staaldraad en staalkoord Bekaert en de Russische staalkoordgroep UralKord gaan in de goede richting. Dat verklaarde afscheidnemend gedelegeerd bestuurder Julien De Wilde woensdag op de algemene aandeelhoudersvergadering van Bekaert. Tijdens die vergadering werd Bert De Graeve voorgesteld als de nieuwe gedelegeerd bestuurder van Bekaert.
Midden februari raakte bekend dat Bekaert met de Russische staalkoordproducent Uralkord praat over "exclusieve samenwerkingsmogelijkheden". Die gesprekken kunnen nog dit jaar worden afgerond, verklaarde de afscheidnemende gedelegeerd bestuurder van Bekaert Julien De Wilde woensdag in de marge van de algemene aandeelhoudersvergadering. "Momenteel zijn we bezig met een due-diligence-onderzoek," verduidelijkte De Wilde aan Tijd-Nieuwslijn. "Dat kan nog een tijdje duren, mogelijk tot midden juli of midden september. Maar we hopen de gesprekken de komende maanden af te ronden."

Bert De Graeve benadrukte woensdag de belangrijke rol die Rusland speelt voor het bedrijf. Bekaert kan of mag niet afwezig zijn in Rusland, klonk het. De Graeve verwees daarbij naar de natuurlijke rijkdommen van het land, die ook belangrijk zijn voor de sectoren waarin Bekaert actief is.

Het Russische Uralkord heeft een grote staalfabriek in Magnitogorsk, op ruim 1.500 kilometer van Moskou. "Die bevoorraadt een kwart van Russische markt en is daarmee marktleider in het land. Natuurlijk zijn de volumes wel klein als je die zou vergelijken met landen als China," gaf Bekaert-woordvoorster Francoise Vanthemsche nog mee. Bekaert maakte woensdag voor beurstijd ook omzetcijfers voor het eerste kwartaal bekend. De onderneming zag de omzet de eerste drie maanden van het jaar stijgen met 4% tot EUR 481 miljoen, en presteerde daarmee iets minder dan analisten hadden verwacht. "Maar we mogen niet vergeten dat we die omzetstijging van 4% moeten vergelijken met het uitzonderlijk resultaat van vorig jaar," reageerde gedelegeerd bestuurder De Graeve in de marge van de aandeelhoudersvergadering. "Het ging zeker om een goed kwartaal," klonk het. De Graeve benadrukte dat Bekaert in een erg competitieve omgeving moet werken. De jaren 2004 en 2005 waren uitzonderlijke jaren voor het bedrijf. 2006 kan je misschien eerder normaal noemen, toch blijft het een goed jaar voor Bekaert, besluit Bekaert.

Afscheidnemend bestuurder De Wilde herhaalde Bekaerts voorzichtige vooruitzichten voor het huidige boekjaar. "We moeten heel voorzichtig zijn met de vooruitzichten voor het hele jaar, rekening houdend met de verhoogde concurrentie en de tendens van de stijgende energie- en grondstofprijzen." Bekaert-voorzitter Paul Buysse voegde daar nog aan toe dat de groep dit jaar zeker geen agressieve overnamepolitiek zal beginnen. "Wilde, grootscheepse, spectaculaire, maar dure en risicovolle overnames worden vermeden," aldus de voorzitter.