BRUSSEL - De Europese beurzen boekten dinsdag mooie winsten na hun grootste weekverlies sinds januari. Vorige week kleurden de beurzen rood na zwakke cijfers van Volkswagen en Microsoft en een onverwachte renteverhoging in China. Vandaag hervonden de beleggers het vertrouwen in de winstgroei van de bedrijven dankzij beter dan verwachte kwartaalresultaten van de bank Credit Suisse en de bouwgroep Lafarge. De energiewaarden stonden bovenaan dankzij de stijgende koper- en olieprijzen.
De DJ Stoxx50 won 1% tot 3.572,21 punten en de EuroStoxx steeg met 0,6% tot 3.862,24 punten. De Euronext100 ging 0,6% hoger tot 899,64 punten. Bij de individuele beurzen scoorden Londen en Parijs het best met een winst van 1%. Frankfurt steeg met 0,7% en Amsterdam won 0,2%.

Suez stond bovenaan de Stoxx50 en won 3,5% tot EUR 32,29. De Italiaanse stroomproducent Enel is nog altijd erg geïnteresseerd in de Frans-Belgische nutsgroep Suez. 'Maar de gevoelige snaar die we daarmee in Frankrijk geraakt hebben, maakt dat we voorzichtig moeten zijn', verklaarde Fulvio Conti, de gedelegeerd bestuurder van Enel, in een interview met de Italiaanse krant La Reppublica. Het dreigende overnamebod van Enel op Suez, het moederbedrijf van Electrabel, is nog niet van de baan. 'We blijven uitkijken naar mogelijkheden op de Europese markt en Suez lijkt erg interessant', verklaarde Conti. Met die uitspraak laat Conti duidelijk verstaan dat hij zijn plannen om Suez-Electrabel over te nemen nog niet heeft opgeborgen. Op de beurs van Milaan steeg Enel met 1% tot EUR 6,92. Ondertussen lekte ook uit dat Suez en Gaz de France (GdF) ruim 1 miljard euro hopen te besparen door hun fusie. Dat is het dubbele van wat ze eerder hadden gepland. Met die kostenbesparingen hopen ze hun aandeelhouders te overtuigen van hun fusievoorstel. De grote aandeelhouders van Suez steunen de fusie, maar zijn niet zo gelukkig met de voorwaarden. Die zouden de aandeelhouders van GdF bevoordelen. Op de aandeelhoudersvergadering van vrijdag kunnen de kleine Suez-aandeelhouders voor het eerst een reactie geven op de fusieplannen. GdF werd 1,5% duurder op EUR 28,92.

De energiewaarden profiteerden van de stijgende olie- en koperprijzen. De prijs van een vat olie steeg in Londen tot boven 74 dollar. Beleggers vrezen dat de olietoevoer uit Iran zal worden verstoord mocht het Westen het land sancties opleggen als het weigert zijn uraniumverrijking op te schorten. De voorbije drie dagen werd de olie meer dan 4% duurder. De oliemaatschappij Total won 1,1% tot EUR 221,6 en sectorgenoot BP ging 1,7% hoger tot 688 pence. De Spaanse olieproducent Repsol zakte 0,6% tot EUR 23,53 na de beslissing van Bolivie om de nationale gas- en olievoorraden te nationaliseren. Ongeveer 17% van de reserves van Repsol bevinden zich in Bolivie. Mijngroep Rio Tinto won dinsdag 4,5% tot 3.151 pence en Anglo American steeg met 3% tot 2.406 pence.

Bij de staalproducenten stond Arcelor vooraan met een winst van 3,3% tot EUR 33,69. Beleggers hopen dat de hogere vraag naar staal de winsten zal opkrikken. Sectorgenoot ThyssenKrupp steeg op de beurs van Frankfurt eveneens met 3,3% tot EUR 26,98. Credit Suisse, na UBS de grootste bank van Zwitserland, heeft in het eerste kwartaal van 2006 een nettowinst behaald van CHF 2.604 miljoen tegen CHF 1.910 miljoen een jaar eerder. Analisten waren uitgegaan van een winst van CHF 2.040 miljoen. Credit Suisse denkt dat de groei van de wereldeconomie zal doorzetten in 2007. De zakenbank verwacht niet dat de rentetarieven voor het eind van 2006 substantieel hoger zullen worden. De Amerikaanse dollar zal stabiel blijven tegen de andere valuta-eenheden, denkt Credit Suisse. Het aandeel steeg met 1,3% tot CHF 78,9. HSBC Holdings won 2,1% tot 967 pence.

Numico steeg met 5,3% tot EUR 37,82. Het bedrijf heeft zijn doelstellingen voor heel 2006 verhoogd. Na afronding van het eerste kwartaal denkt het voedingsconcern dit jaar een totale netto-omzetgroei tussen 12% en 13% te behalen, waar het bedrijf eerder nog uitging van een groei tussen 11 en 13%. Dat heeft de producent van baby- en klinische voeding dinsdag bekendgemaakt bij de presentatie van de eerstekwartaalcijfers. De EBITA-marge zal met 25 basispunten verbeteren. Voorheen becijferde het bedrijf dat de EBITA-marge gelijk zou blijven ten opzichte van 2005.

Thomson, de Franse producent van consumentenelektronica, overweegt aandelen en/of obligaties uit te geven om de ontplooiing van zijn activiteiten op vlak van digitale cinema te financieren. Het aandeel zakte 1,8% tot EUR 16,1.

De Franse producent van schakelkasten Schneider Electric heeft in het eerste kwartaal van het boekjaar 2006 een omzet gerealiseerd van EUR 3,180 miljard. Dat is 25,9% meer dan de EUR 2,53 miljard in dezelfde periode een jaar eerder. De omzetgroei is voor een groot deel te danken aan enkele overnames die Schneider het voorbije jaar deed. Voor het volledige boekjaar 2006 verhoogt Schneider Electric zijn prognoses en rekent nu op een organische omzetgroei van 6 tot 7%. Schneider won 1,6% tot EUR 91,2.

De omzet van de Franse bouwmaterialengroep Lafarge steeg in het eerste kwartaal met 28,1% tot EUR 3.772 miljoen, een recordcijfer. Beleggers stuurden het aandeel 1,1% hoger tot EUR 98,55.

De mineralengroep Imerys boekte in het eerste kwartaal van 2006 een nettowinst van EUR 56,1 miljoen, een daling met 5%. Het courante cijfer steeg 13,2% tot EUR 64,7 miljoen. Het nettoresultaat werd gedrukt door onder andere EUR 8,6 miljoen kosten voor de herstructurering van de Europese activiteiten. Het aandeel werd 2,5% duurder op EUR 69,8.