BRUSSEL - Op Euronext Brussel is de Bel20 hoger gesloten. De index kende een lagere start, maar werd in de loop van de handelsdag door Suez op sleeptouw genomen. De Franse nutsgroep steeg fors door speculatie dat een bod van Enel mogelijk blijft. Ook elders in Europa boekten de indices mooie winsten, dankzij de olie- en mijnbouwaandelen.

De Bel20 sloot 0,6% hoger tot 3.934,57 punten, bij 11 stijgers, 6 dalers en 2 onveranderde aandelen.

Suez voerde de Brusselse index aan met een winst van 3,8% tot EUR 32,27. De Italiaanse stroomproducent Enel is nog altijd erg geïnteresseerd in de Frans-Belgische nutsgroep Suez. 'Maar de gevoelige snaar die we daarmee in Frankrijk geraakt hebben, maakt dat we voorzichtig moeten zijn', verklaarde Fulvio Conti, de gedelegeerd bestuurder van Enel, in een interview met de Italiaanse krant La Reppublica. Ondertussen lekte ook uit dat Suez en Gaz de France (GdF) ruim EUR 1 miljard hopen te besparen door hun fusie. Dat is het dubbele van wat ze eerder hadden gepland. Met die kostenbesparingen hopen ze hun aandeelhouders te overtuigen van hun fusievoorstel.

Umicore volgde de opwaartse trend bij de grondstoffenaandelen en steeg 2,45% tot EUR 129,50. Omega Pharma dikte 3,25% aan tot EUR 57,15. Het aandeel rukt zo op richting EUR 60, het koersdoel dat verschillende beurshuizen hebben vooropgesteld.

De vastgoedbevak Cofinimmo pleitte vrijdag opnieuw voor een afschaffing van de beperking van de schuldgraad voor vastgoedbevaks. Dat zei gedelegeerd bestuurder Serge Fautre in de marge van de algemene vergadering van aandeelhouders. Cofinimmo won 3,1% tot EUR 137,90.

KBC was de grootste daler met een verlies van 1,7% tot EUR 90,35. Het aandeel noteert ex-dividend. De andere financials volgden de algemene trend van de markt. Fortis won 0,7% tot EUR 29,91 en Dexia steeg 0,4% tot EUR 21.

GBL eindigde onveranderd op EUR 89,90. De Franse bouwmaterialengroep Lafarge haalde in het 1e kwartaal 28,1% meer omzet. GBL heeft 8,1% in de bouwmaterialengroep. De nettowinst van Imerys daalde in het eerste kwartaal met 5%. Het courant cijfer steeg 13,2%. GBL heeft een belang van 26,2% in Imerys.

De Belgische beursgenoteerde supermarktketen Delhaize verkoopt mogelijk zijn Tsjechische Delvita-winkels. Dat meldt het Tsjechische tijdschift Euro op basis van 'sectorbronnen'. Delhaize weigerde commentaar te geven op de berichten. De Belgische supermarktketen heeft 98 winkels in Tsjechie. De Tsjechische vestigingen boeken teleurstellende resultaten. Zo was er in 2004 een verlies van CZK 180 miljoen (EUR 6,3 miljoen). 'De markt is erg moeilijk, met behoorlijk wat concurrentie.', zei de woordvoerder. Delhaize zakte 0,2% tot EUR 57.

Op de brede markt liet Brantano zich opmerken met een klim van 3,4% tot EUR 52,85 en steeg Arinso 2,9% tot EUR 21.

Option zakte 3,1% tot EUR 22. Swisscom Mobile kiest voor de mobiele netwerkkaart 3G HSDPA van Sierra Wireless. Het Zwitserse telecombedrijf is volgens waarnemers nochtans een van de trouwste partners van het Leuvense technologiebedrijf Option, dat een vergelijkbaar product op de markt heeft.

Ook de scheepvaartaandelen kregen klappen. Exmar verloor 1,9% tot EUR 117,50, Euronav gaf 2,5% prijs op EUR 22,22 en CMB ging 3,6% lager tot EUR 24,84. De Amerikaanse tankerrederij Overseas Shipholding maakte over het eerste kwartaal een winstdaling van 22% bekend.