BRUSSEL - BASF, 's werelds grootste chemiebedrijf, legt 470 miljoen dollar op tafel voor de Amerikaanse harsenproducent Johnson Polymer. BASF verwacht de overname volgende maand af te kunnen ronden. BASF betaalt de overname van het schuldenvrije bedrijf in contanten.


Johnson Polymer heeft zijn Europese hoofdkwartier in het Nederlandse Heerenveen. Het bedrijf produceert en verkoopt een breed assortiment aan harsen, polymeren en oligomeren. De eindproducten van Johnson Polymer zijn halffabrikaten die een basis vormen voor producten in de grafische branche (in de vorm van inkten en vernissen) en in de coatingsindustrie (verven,lakken en poedercoatings).

BASF ondernam vorige week nog een vijfde -- en ultieme -- poging om de katalysatorenproducent Engelhard in te lijven door zijn cashbod van USD 37 op te trekken tot USD 38 per aandeel. BASF bracht een eerste bod op 3 januari van dit jaar uit. Engelhard sloeg het bod echter af als ontoereikend en riep zijn aandeelhouders op het bod niet te steunen. Na vier rondes is amper een half procent van de aandelen aangemeld. Engelhard is een belangrijke concurrent van het Belgische Umicore.

BASF probeert via Engelhard en Johnson Polymer zijn portfolio van activiteiten een stuk minder cyclisch te maken. Die strategie is volgens analisten ingegeven door de verwachte daling de komende jaren van de winstgevendheid van de traditionele chemie-activiteiten.

BASF betaalt voor Johnson Polymer ongeveer tien keer de bedrijfskasstroom, die in 2005 USD 47 miljoen bedroeg. BASF verwerft een aantal activa van Johnson Polymer in de Verenigde Staten, en alle activiteiten in de andere landen, inclusief de divisie in Heerenveen. Johnson Polymer telt in totaal 430 werknemers.