BRUSSEL - De Brusselse index gaat in de ochtendhandel hoger. De index was bij de opening van de verkorte beursweek lager van start gegaan, maar Suez nam de beurs op sleeptouw. Wall Street eindigde maandag in het rood. Fed-voorzitter Ben Bernanke zei dat de media en markten zijn commentaar op de inflatie als te 'vredelievend' hebben geinterpreteerd en dat hij enkel wat flexibiliteit voor zijn rentebeleid wou creeren.
Na een uur handel stijgt de Bel20 met 0,46% tot 3.929,18 punten. 16 aandelen stijgen en 3 dalen.

Suez voert de Brusselse index aan met een winst van 2,89% tot EUR 31,99. De Italiaanse stroomproducent Enel is nog altijd erg geïnteresseerd in de Frans-Belgische nutsgroep Suez. 'Maar de gevoelige snaar die we daarmee in Frankrijk geraakt hebben, maakt dat we voorzichtig moeten zijn', verklaarde Fulvio Conti, de gedelegeerd bestuurder van Enel, in een interview met de Italiaanse krant La Reppublica. Ondertussen lekte ook uit dat Suez en Gaz de France (GdF) ruim 1 miljard euro hopen te besparen door hun fusie. Dat is het dubbele van wat ze eerder hadden gepland. Met die kostenbesparingen hopen ze hun aandeelhouders te overtuigen van hun fusievoorstel.

KBC is de grootste daler met 2,1% tot EUR 90,05. Het aandeel noteert ex-dividend.

GBL wint 0,5% tot EUR 90,35. De Franse bouwmaterialengroep Lafarge haalde in het 1e kwartaal 28,1% meer omzet. GBL heeft 8,1% in de bouwmaterialengroep. De nettowinst van Imerys daalde in het eerste kwartaal met 5%. Het courant cijfer steeg 13,2%. GBL heeft een belang van 26,2% in Imerys.

De Belgische beursgenoteerde supermarktketen Delhaize verkoopt mogelijk zijn Tsjechische Delvita-winkels. Dat meldt het Tsjechische tijdschift Euro op basis van 'sectorbronnen'. Delhaize weigert commentaar te geven op de berichten. De Belgische supermarktketen heeft 98 winkels in Tsjechie. De Tsjechische vestigingen boeken teleurstellende resultaten. Zo was er in 2004 een verlies van CZK 180 miljoen (EUR 6,3 miljoen). Delhaize gaat 0,3% hoger tot EUR 57,25.

De vastgoedbevak Cofinimmo pleit opnieuw voor een afschaffing van de beperking van de schuldgraad voor vastgoedbevaks. Dat zei gedelegeerd bestuurder Serge Fautre in de marge van de algemene vergadering van aandeelhouders. Cofinimmo stijgt 1,57% tot EUR 135,9.