ANTWERPEN - Op Euronext Brussel kon de Bel20 in de loop van de namiddag zijn verlies verminderen, omdat Fed-voorzitter Bernanke zei dat de Fed op een gegeven moment mogelijk een pauze zal inlassen in de cyclus van renteverhogingen. Ook de andere Europese beurzen konden hun eerdere verliezen verkleinen.


Toch eindigden alle Europese beurzen lager. De verliezen waren te wijten aan de energie- en grondstoffenaandelen. China verhoogde vandaag onverwacht zijn basisrente om de economie wat af te koelen. De vrees bestaat dat de hogere rente voor een vertraging van de Chinese vraag naar grondstoffen zal zorgen. In Brussel donderde Icos Vision omlaag na de voorspelling dat de omzet in het tweede kwartaal zal dalen.

De uitspraken van Bernanke duwden de dollar omlaag, waardoor de euro steeg tot boven de grens van USD 1,25. De euro steeg met 0,6% tot USD 1,2534. De rente van de tienjarige Belgische OLO daalde met 2,3 basispunten tot 4,02%.

Op Euronext Brussel sloot de Bel20 0,2% lager op 3.919,89 punten. De index telde 7 stijgers en 12 dalers.

Het verlies van de Bel20 was vooral te wijten aan Suez, Fortis, Umicore en GBL. Suez zakte 2% tot EUR 30,82. De elektriciteitsprijs staat op zijn laagste niveau in drie maanden door een daling van de koolstofdioxide-uitstootrechten.

Fortis daalde 0,5% tot EUR 29,87, Umicore zakte 1,7% tot EUR 126 en GBL eindigde 0,8% lager op EUR 89,75. Umicore en Total-aandeelhouder GBL volgden de neerwaartse trend bij de energie- en grondstoffenbedrijven. De andere Frere-holding in de Bel20, NPM, is ook een Total-aandeelhouder en zakte 2,2% tot EUR 299,8, maar de daling was hier in de eerste plaats een gevolg van het knippen van de coupon.

Bij KBC vond vanmorgen de algemene aandeelhoudersvergadering plaats. Daar raakte bekend dat in mei een beslissing wordt genomen over de biedingen op de Spaanse bank Urquijo. In de tweede jaarhelft zal KBC de call lichten die zij heeft op de 7% in de Tsjechische dochter CSOB die ze nog niet in handen heeft. Het aandeel steeg met 2,5% tot EUR 93,05.

Op de brede markt donderde Icos Vision Systems 13% lager tot EUR 40,90. Zowel op omzet- als op winstvlak zette Icos in het eerste kwartaal een record neer, maar de producent van chipinspectiesystemen maakte vanmorgen tegenvallende vooruitzichten voor het tweede kwartaal bekend, met een verwachte omzetdaling van 10% in vergelijking met het eerste kwartaal. KBC Securities, Rabo Securities en ING WB reageerden hierop met een adviesverlaging.

De cyclotronproducent IBA meldde vanmorgen dat hij in de Verenigde Staten een protontherapiecentrum gaat bouwen in het University of Pennsylvania Health System (UPHS). Het contract is ongeveer USD 60 miljoen waard en zal van 2007 tot 2009 aanzienlijk tot het resultaat bijdragen. IBA steeg aanvankelijk fors, maar de winst kalfde later af tot 0,5% op EUR 13,05. Het aandeel was ook de voorbije sessies al flink gestegen, omdat op nieuwe protontherapiecontracten werd geanticipeerd. Sectorgenoot IBt klom 1,7% tot EUR 8,75.

De gastankerrederij Exmar daalde 0,1% tot EUR 119,8. Nabeurs kwam Exmar met een trading update. Woensdag sprong het aandeel in de laatste handelsminuten 9,5% hoger, zonder duidelijk aanwijsbare reden.

De plantageholding Sipef wist in het eerste kwartaal goede productievolumes te realiseren, met iets hogere prijzen voor palmolie en fors hogere marktprijzen voor rubber en thee. De financiele resultaten hebben wel enigszins te lijden onder de sterkte van de lokale munten in Indonesie en Papoea/Nieuw-Guinea, respectievelijk de rupiah en de kina. Dat vernam Tijd-Nieuwslijn van François Van Hoydonck, de CFO van Sipef. Het aandeel steeg 1,1% tot EUR 183.